PÄÄKIRJOITUS: Rakennusvalvonta kuntoon

Vihdin kunnan joustava ja neuvova rakennusvalvonta on nyt muisto. Lukuisten rakentajien kertomusten perusteella moni asia on muuttunut mutkikkaaksi. Samassa veneessä ovat niin pientalorakentajat kuin suurempien rakennushankkeiden vetäjät.

Rakennusvalvonnassa on tällä hetkellä kaksi toimistosihteeriä, kolme rakennustarkastajaa ja johtava rakennustarkastaja. Vihti oli pitkään tunnettu rakennuslupaprosessien tehokkuudesta. Ei ole enää.

Ongelmat näyttävät kohdistuvan johtavan rakennustarkastajan työskentelyyn. On merkillistä jos kunnan virkamiesjohdossa tai keskeisissä luottamuselimissä ei pystytä tähän ongelmaan puuttumaan; poistamaan ongelmaa. Lautakunnassa asiasta onneksi jo on ainakin keskusteltu.

Organisaatio on helposti haavoittuva jos yksi virkamies pystyy laittamaan koko kunnan kehitykselle jarrut päälle.

Vihdin kunnan rakennusvalvonnan tila on tällä hetkellä naurun, häpeän ja surkuttelun aihe niin monien rakentajien kuin rakennustarvikekauppiaiden keskuudessa.

Useita rakennushankkeita Vihtiin kaavaillut taho on jo vetänyt yhden rakennushankkeen rakennusluvan takaisin, sillä asiat eivät edenneetkään niin kuin aikaisemmin oli sovittu.

Tilanne on erityisen huolestuttava jos Vihdin kehittämisen kannalta tärkeitä hankkeita ei pystytä toteuttamaan siksi, että rakennuttaja ei luota Vihdin kunnan virkamiesten sanaan.

Mikään ulkopuolinen taho ei tietenkään kunnan rakennusvalvontaa johda, mutta nyt on viimeinen hetki puuttua peliin: rakentamisen eri vaiheet suunnittelusta lähtien ovat lukuisten kertomusten perusteella kovin työläitä ja byrokraattisia.

Rakennusvalvonnan tehtävänä on valvoa ja ohjata rakentamista sekä huolehtia maisemakuvasta – eikä jarruttaa kehitystä. Vihtiläisten päätöksentekijöiden on nyt otettava tilanne haltuunsa – jos tavoitteena on entisen hyvän kehityksen jatkaminen.

Jo nyt on selvää, että jossain muussa organisaatiossa omaksutut toimintatavat eivät sellaisinaan välttämättä sovellu Vihdin kuntaan ja vihtiläisten palvelemiseen.

Monessa Suomen rakennusvalvonnan organisaatiossa tavoitteena on laatutietoinen asiakas, joka kykenee saavuttamansa tietämyksen varassa vaatimaan parempaa laatua. Tarkoituksenahan on tukea rakentajia oikeiden valintojen tekemisessä sekä suunnittelu- että rakentamisvaiheissa.

[email protected]

Etusivulla nyt

Uusimmat:

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat