TUUMITTUA: En osannut hummusta neuvoa

Yleisesti ei tiedetä, että kevyesti vahatut kengännauhat pysyvät hyvin kiinni. Tätä tietoa ajattelin käyttää. Sitä ja monta muuta, sillä löysin sattumalta juttua tehdessäni paikallisen kustantamon kirjoista helmen: Isoäidin perinnetietoa.

Tarpeeseen tulee, sillä tunnen riittämättömyyttä tässäkin asiassa: en ole antanut lapsilleni oivia neuvoja, jotka kannattelevat heidät hankalien tilanteiden ohi. En kertonut niksiä, joka pelastaa kiusallisen tilanteen.

Lapsiaan ei kannata kannustaa itsenäisiksi, maalaisjärkeä käyttäviksi, eikä varsinkaan käytännönläheisiksi, sillä sitten ei omilla käytännön taidoilla juurikaan pääse loistamaan. No, joitain maustamisjuttuja ovat satunnaisesti kyselleet, mutta sitäkin useammin Googlelta kuin minulta.

Ja sen kerran, kun oikein puhelin soi, en ollut tavoitettavissa. Kun vapauduin, riensin soittamaan, että mitä lapseni tarvitsee.

– Olisin vaan kysynyt, kumpaa hummusta tästä kaupasta kannattaa ostaa, mutta kysyin sitten Lauralta.

Aha. Hyvä, että ystävä auttoi tässäkin äidin sijaan. Ja totuuden nimissä en olisi edes osannut auttaa, ostan hummukseni eri kaupasta.

Pidä aina nenäliinapakkausta laukussasi, myös silloin kun ei ole nuhaa. Tämän opin aikoinaan, kun asuin maassa, jonka kansalaiset pöllivät jokaisen näkemänsä vessapaperirullan, eikä niitä siksi ollut vessoissa.

Kysyin ystäviltäni Facebookissa, mitä käytännön neuvoja tai niksejä he ovat antaneet lapsilleen. Kerroin omilleni neuvoneeni nenäliinat ulkomaanreissuilla laukkuun -jutun ja vähän röyhistelin, että näin sitä meillä nuorisoa neuvotaan. Vaan kun tästä sitten kerroin tyttärilleni, molemmat totesivat, että aijaa, en muista.

Parsiminen ja paikkaaminen ovat ihanteellisen emännän kaksi pahimmin laiminlyötyä taitoa, vanhanaikaisen säästeliään kodinhoidon tinkimättömin testi.

Ihan siltä varalta, että tyttäreni päättävät tavoitella ihanteellisen emännän rooleja, annan heille perinnetietokirjat. Sillä voi päästä, jos ei hyväksi äidiksi, niin edes hyväksi lahjan antajaksi.

Isoäidin perinnetietoa, koonnut Elisabeth Drury, Aurinko Kustannus

Maria Aittoniemi

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.