PÄÄKIRJOITUS: Kohtelias saa olla

Kuluneella viikolla vettä satoi rankasti Vihdissäkin. Monelle kestopäällystämättömälle vilkasliikenteiselle tielle tämä aiheutti isojakin ongelmia; rapa roiskui ja montut syvenivät.

Ongelmitta ei selvitty taajamien asfalttipinnoillakaan, sillä ajoradoilla on paikoitellen melkoisia uria kevyen liikenteen väylien tuntumassa. Useille väylille on tehty kesän aikana urapaikkauksia, mutta monin paikoin kevyen liikenteen väylien käyttäjät ovat olleet roiskevaarassa.

Rankkasadeviikon aikana Liikenneturva vinkkasikin syksyisestä hyvän tahon eleestä: Hiljennä kuralätäköihin!

Liikenneturva muistuttaa, että liikenteessä pitää huomioida muut tienkäyttäjät ja välttää roiskuttamasta kuravettä jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden päälle.

Lain mukaan ajoneuvon kuljettajan on sovitettava ajoneuvonsa nopeus sellaiseksi, etteivät muut tienkäyttäjät joudu kohtuuttomasti lian tai soran roiskumiselle alttiiksi.

Autoilijan olisi siis valittava ajolinja ja nopeus siten, ettei rapa roisku muiden päälle. Lätäkönhän voi mahdollisuuksien mukaan myös kiertää – toki muuta liikennettä vaarantamatta!

Valppaana olisi oltava myös vesiliirron varalta. Vesiliirron vaara on Vihdissä melkoinen erityisesti kakkostiellä, sillä ajolinjoilla on usean sentin syvyisiä uria.

Syvimmät urat kakkostiellä ovat uuden ja vanhan Porintien liittymän sekä Olkkalan liittymän välisellä osuudella. Myös Oinasjoen ja Veikkoinkorven aukean välisellä osuudella ajo-olosuhteet voivat olla sateella haasteelliset syvien urien takia. Ajolinjojen kanssa saa vesisateessa olla tarkkana paikoitellen myös vanhalla Porintiellä sekä valtatie 25:lla.

Tämä syksy ei ole erityisen poikkeuksellinen, sillä suomalaiseen syksyyn kuuluvat runsaat sateet. Toki lokakuun keskimääräinen sademäärä on tullut taivaalta parin viikon sisällä.

Liikenteessä saa helposti aikaiseksi muille hyvän tai pahan mielen. Onneksi useimmat tietävät, että pienetkin hyvän tahdon eleet tuovat hyvän mielen molemmille osapuolille.

Kohteliaisuus ei edelleenkään maksa mitään.

Vesa Valtonen

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.