PÄÄKIRJOITUS: Aidosti mukana

Vihti on ollut maan kärkipäässä nuorten vaikutusmahdollisuuksien lisäämisessä ja nuorten ottamisessa mukaan viralliseen päätöksentekoon.

Suomen ensimmäinen pysyväksi tarkoitettu nuorisovaltuusto perustettiin Kangasalle vuonna 1995. Samoihin aikoihin sai alkunsa myös toinen yhä olemassa oleva nuorisovaltuusto Lapualle.

Vuoden 1996 lopussa starttasi ensimmäinen eteläisen Suomen nuorisovaltuusto Vihtiin. Ensimmäinen puheenjohtaja oli Mervi Kuittinen, sittemmin Mervi Katainen. Pian Vihdin startin jälkeen alkoivat nuorisovaltuustot vallata myös isompia kaupunkeja kun Kuopio ja Espookin saivat omansa.

Nuorisovaltuustojen toiminnan virallistuminen alkoi kuitenkin Vihdistä, jossa ensimmäisenä kuntana annettiin nuorille puhe- ja läsnäolo-oikeus kunnan lautakuntiin, kunnanvaltuustoon ja -hallitukseen.

Vihti oli esillä vahvasti 20 vuotta sitten myös siksi, että ensimmäinen valtakunnallinen NUPPI, nuorten päättäjien huipputapaaminen järjestettiin Vihdissä keväällä 1997.

Kahden vuosikymmenen aikana Vihdin nuorisovaltuustoissa on ollut satoja aktiiveja kotikuntansa nuorten asioita edistämässä. Näiden kahden hienon vuosikymmenen jälkeen oli kuitenkin aika uudistua.

Kuntalain mukaan kunnissa on nuorten osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistamiseksi asetettava nuorisovaltuusto tai vastaava nuorten vaikuttajaryhmä ja huolehdittava sen toiminnan edellytyksistä.

Vihdissä on pyritty ainakin nuorten asioissa pitkään katsomaan avarasti eteenpäin. Siksi Vihdissä on nähty, että perinteinen nuorisovaltuuston toimintatapa ei enää vastaa nykytarpeita.

Nuorisopalveluissa kehitettiin Vihdin uusi nuorisofoorumin malli. Ideana on, että nuori voi olla mukana juuri itseään koskevissa asioissa ja juuri sen aikaa, mikä sopii kunkin nuoren elämäntilanteeseen.

Tämä uudistus on onnistuessaan malli myös muille. Kaikkienhan ei kannata yrittää keksiä itse asioita uudelleen.

Tämänkin vuoksi Vihdin kunnan uuden brändin todellista sisältöä moni odottaa melkoisella mielenkiinnolla; nuorissa on se paljon puhuttu tulevaisuus.

Vesa Valtonen

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Tällä palstalla julkaistaan toimituksen kolumneja ja pääkirjoituksia.