A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Raha voittaa vaalit

Seuraavissa vaaleissa käytetään ennennäkemätön määrä rahaa.

Kun rikkaat ammattiliitot lupasivat antaa miljoonia euroja vasemmiston vaalikampanjoihin, yrityksille tulleiden vaalirahapyyntöjen määrät alkoivat kasvaa. Keskusta ja kokoomus keräävät kiireellä taistelukassaa ”torjuntavoiton” rahoittamiseksi.

Ammattiliittojenmiljardiomaisuus on kertynyt jäsenmaksutulojen lisäksi osake- ja yrityskaupoista ja pörssiosakkeiden osingoista eli niistä lähteistä, joita ay-johtajat pitävät porvarien epäeettisinä rahalähteinä.

Raha ei haise, mutta tappiot lemuavat. Kun suurten vientiyritysten tappiot kasvavat lakkoilun myötä riittävän suuriksi, teollisuus alkaa painostaa Juha Sipilän hallitusta luopumaan irtisanomissuojan heikennyksistä pienissä yrityksissä.

Työnantajilla ei ole yhteisrintamaa kuten ammattiliitoilla. Siksi poliittinen lakkoilu puree.

Mielipidemittaukset osoittavat, että äänestäjät ovat epävarmoja puoluekannatuksestaan. Myös tämän vuoksi puolueiden ja eduskuntaehdokkaiden täytyy mainostaa.

Demareilla on viimeinen taisto ensi huhtikuun eduskuntavaaleissa, sillä puolueen peruskannattajat ovat kaatumassa hautaan. Demareiden kannattajien enemmistö on vanhojen eläkeläistovereiden keskuudessa ja heikointa nuorten työikäisten joukossa.

Siksi ei ole sattumaa, että SAK:n vaalilauseena on ”luu kurkkuun porvareille”. Se on nostalginen muunnos vasemmiston 1960-luvun sotahuudosta: ”pää poikki porvareilta”. Se on täyttä vihapuhetta ja kiihotusta työnantajia kohtaan.

Lakkokassat kestävät poliittisen taistelun, mutta palkansaajien kukkarot ovat kovilla. Jokainen lakkopäivä heikentää yrityksiä, joiden suhdanteet ovat muutoinkin vaikeutumassa.

Kuinka moni työntekijä menettää työnsä nykylakkoilun seurauksena ja moniko yritys siirtää tuotantonsa lakoilta turvaan ulkomaille?

Lakkojen laskut lankeavat lopulta palkansaajien maksettaviksi. Myös ammattiliittojen rahalähteet osingoista ja myyntivoitoista kuihtuvat, kun ammattiliittojen omistamien yritysten tulokset heikkenevät.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet