Toimitukselta

Kas, kun teini ei syö

Yäääk, älä vaan syö sitä, sanoi naapurin tyttö ruokapöydässämme kun oma tyttäreni oli haukkaamassa homejuustoa. Neljävuotias imi tiedon pahasta mausta liki kahdeksi kymmeneksi vuodeksi. Yököttelijä oli pari vuotta tytärtäni vanhempi ja valtava auktoriteetti siis.

Homejuusto ei edusta niin merkittävää osaa ihmisen keskimääräisessä ruokavaliossa, että olisin jaksanut askarrella asian kanssa. Toki, jos vaivaa olisi nähty, ruoka-aines olisi alkanut maistua.

Tämä mallioppimisen oppitunti opiksi ja ojennukseksi maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.), joka on nyt hussaamassa rahaa teettämällä selvityksen kouluruokailun kehittämisestä. Hän on nyt niin huolestunut siitä, että lapset eivät syö kouluruokaa. Eivät syökään. Vihtiläisistä kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista nuorista 35 prosenttia ei syö kouluruokaa päivittäin.

Toki se on jonkin verran makukysymys; meneehän tortilla-päivänä ruokaa enemmän kuin kaalilaatikkopäivänä, mutta paljon enemmän se on asennekysymys. Ja asenne opetetaan kotona. Mitähän, jos arvoisa ministeri jättäisi ruoan makuasiat nyt tutkimatta ja kääntäisi huolestuneet kasvonsa kotien puoliin.

Makuasia on makuasia. Kaikki eivät tykkää kaikesta – koskaan. Ja kun kotona ei ole opetettu sitä, että vaikka ei ihan ykkösherkkua olisikaan, opiskelu sujuu paremmin kun on saanut riittävästi energiaa, se ruoka, joka ei ole ykkösherkkua jätetään syömättä. Ja kun vanhemmat yököttelevät lapsetkin yököttelevät – varsinkin kouluruoalle.

Vielä kun tähän pottiin lisätään kaikki se, mistä aineksista kouluruoan on synnyttävä, käy Lepän populistinen hurskastelu entistä turhemmaksi.

Euron raaka-aineista on tehtävä annos joka on terveellinen ja enemmistölle maistuva, ei sisällä natriumglutamaattia, on lähiruokaa tai vähintäänkin kotimaista ympäri lukuvuoden ja joka kestää kuljetuksen ja säilytyksen ja mahdollisen uudelleen lämmityksen. Tämän rinnalle on tehtävä samalla euron raaka-ainerahalla ja samoilla kriteereillä kasvisannos. Kovimmat kriteerit, eli raha, lähiruokuus, kotimaisuus, glutamaatittomuus ja kuljetus tulevat valtuutettujemme päätöksellä ja tai heidän esityksestään.

Kyllä Leppä tämän tietää. Mutta on näyttävää teettää oikein tutkimus siitä, miksi teini ei syö. Että kun viisastenkivi on löydetty, tiedetään, miten kaikki ruoka saadaan maistumaan kaikille.

Maria Aittoniemi

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet