Johtamisaktivisti Toni HinkkaKirjoittaja toimii suomalaisten johtajien mentorina.

Näin viestit vihahenkilöllesi - kolmen kohdan muistilista

Tässä yksinkertainen muistilista viesteille, joiden haluat kolhaisevan vihahenkilöäsi oikein syvältä: kuin puukko lapaluiden välistä suoraan sydämeen.

Ensimmäinen sääntö: Viesti negatiivinen tunteisiin vaikuttava viesti aina sähköpostilla. On hyvät mahdollisuudet siihen, että vastaanottaja lukee sen hetkellä, jolloin sillä on häneen kaikkein suurin vaikutus. Kuten ennen esiintymistä, asiakaskohtaamista tai, mikä parasta, silloin kun hän yrittää unohtaa hetkeksi työasiat palautuakseen. Oikein taitavasti ajoitettu lukeminen voi hyvällä tuurilla pilata vastaanottajansa unien lisäksi myös monen muun henkilön päivän.

Toinen sääntö: Viesti sähköpostilla etenkin negatiivisia tunteita aiheuttavia asioita. Kyseenalaista, hauku ja lyttää. Paras vaikuttavuus saavutetaan monimerkityksellisellä rivienvälikettuilulla. Siinä vastaanottaja jää pitkäksi aikaa pohtimaan, mitä mahdoit oikein tarkoittaa.

Kolmas sääntö: Kirjoita todella pitkiä ja pohdiskelevia meilejä. Piilota epäselvät kysymykset sinne tänne sivulauseisiin. Niin, että vastaanottaja joutuu lukemaan sen vähintään viidesti pointtisi ymmärtääkseen ja angstimuistijäljestä tulee pysyvämpi.

Pitäisikö jo mainita, että yllä oleva on sarkasmia? Enpä taida, menee hauska juttu pilaille.

Olen saanut moisia viestejä silloin tällöin. Valtaosa niistä on todennäköisesti lähetetty sinänsä pahaa tarkoittamatta enempiä ajattelematta. Mahtuu toki joukkoon myös persoonallisuushäiriöisoletetun systemaattisen pahantahtoista henkistä väkivaltaviestittelyä.

Ymmärrä, ettet yleensä voi tietää, milloin, missä tilanteessa ja millaisessa mielentilassa vastaanottaja avaa viestisi!

Ellei tarkoituksesi ole satuttaa kollegoitasi, yhteistyökumppaneitasi tai ystäviäsi, kiteytän ajatuksen kirkastamiseksi vielä toisinpäin.

Yksi: Viesti mahdollisesti negatiivisia tunteita herättävät asiat aina kasvokkain. Jos se ei ole mahdollista, viesti vähintään välitönvuorovaikutteisessa tilanteessa, kuten puhelimessa.

Kaksi: Jos on pakko viestiä sähköpostilla, kirjoita vain asiasta. Poista kaikki tunteisiin vaikuttavat adjektiivit, kielikuvat, arvaukset ja spekuloinnit.

Kolme: Kirjoita lyhyesti ja ilmaise kysymyksesi selkeästi heti viestin otsikossa tai alussa.

@ToniHinkka

Kirjoittaja pohtii, kuinka yleisiä sähköpostien aiheuttamat konfliktit mahtavat olla

Johtamisaktivisti Toni Hinkka

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet