Toimitukselta

TUUMITTUA Unirätit ja Rammstein

Vihdistä kuuluu ilouutisia lapsille ja nuorille! Kunta on huomioinut parhaillaan työpöydällä olevassa budjettiesityksessään erityisesti lapset ja nuoret: henkilöstölisäyksiä on tehty erityisesti lasten ja nuorten tukemiseen. Varhaiskasvatukseen lisätään erityislastentarhanopettajia ja lisäksi nuorisopalveluihin on esitetty lisättäväksi erityisnuorisotyöntekijä (Vihdin Uutiset 27.10).

Toteutuessaan näillä ratkaisuilla on kaikki mahdollisuudet osaltaan ennaltaehkäistä tulevia kulueriä, joita haasteiden eskaloituminen lapsen ja nuoren lähiympäristössä auttamattomasti toisi.

Hintalapun toisella puolella on lapsi ja nuori itse. Hänen perheensä ja lähisuhteensa. Haasteisiin puuttumalla riittävän ajoissa saatetaan ehkäistä tolkuton määrä jopa koko ihmiselämän kestävää kärsimystä.

Resurssien ja ammattitaitoisen henkilökunnan lisääminen ei pelkästään riitä; herkässä kasvuiässä olevat ihmistaimemme tarvitsevat ennen kaikkea empatiaa ja läsnäolevaa aikuista lähelleen. Majakkaa, joka näyttää minne päin pitää navigoida. Miten käsitellä pettymyksiä; päiväkotitoveri nappasi juuri sen leikkimopon, jolla aioin ajaa. Tai hieman suuremmassa mittakaavassa; kun koulunkäynti ei nuorelle maistu ja maleksiminen ostoskeskuksessa puhelin kourassa on päivän ainoa ’sosiaalinen’ kontakti ulkomaailmaan.

Opetushallitus asetti haettavaksi keväällä 2018 valtion erityisavustuksen esi- ja perusopetuksen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin, erityisopetuksen laadun kehittämiseen, siihen liittyvään avustajien palkkaamiseen ja opetusryhmien joustavaan muodostamiseen sekä alueellisen eriarvoistumisen torjuntaan vuosille 2018–2019. Vihdin kunnalle opetushallitus on myöntänyt avustusta hankkeelle 235 717 euroa.

Uusia työntekijöitä rekrytoitaessa varhaiskasvatukseen ja nuorisotyöhön on muodollisen pätevyyden lisäksi arvioitava ennen kaikkea henkilön halua kulkea pienen ihmisen rinnalla. Uskallusta kohdata työssään sekä omat että lapsen ja nuoren tunteet.

Oli kyse sitten lapsista tai aikuisista, ihmisen perustarve on kokea olonsa turvalliseksi. Tätä turvaa voi löytää niin ’unirätin’ kanssa päiväunille käydessä aikuisen silittäessä pieniä varpaita kuin nuorisotalolla biljardipelin pyörteissä Rammsteinin pauhatessa taustalla.

Kirjoittaja on Vihdin

Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet