Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Ensi vuonna on kasvun kipuja

Väestömäärä, asuntokanta ja uusien yritysten määrä nousevat, työttömyysaste laskee ja erityisesti nuorten työttömien määrä vähenee.

Lähitulevaisuus näyttää Vihdissä siis oikein valoisalta nyt kun kunnassa viimeistellään ensi vuoden talousarviota ja lähivuosien taloussuunnitelmaa. Kunnanhallitus ahersi talousasioiden kanssa maanantaina ja tiistaina, ja kunnanvaltuuston budjettikokous on marraskuun 12. päivänä.

Ensi vuodeksi on nyt ennustettu Vihdin kunnalle miinusmerkkistä tulosta – se aiheutuu kunnan talousjohdon mukaan lähinnä verotuksen rytmihäiriöstä, joten suurta huolenaihetta noin puolentoista miljoonan euron suuruiseksi arvioidusta alijäämästä ei tällä hetkellä ole.

Tärkeä viesti kuntalaisille on budjetin valmisteluvaiheessa ollut se, että kiinteistöveroprosentteja ei ole tarpeen nostaa, ei myöskään kuntaveroa. Kaiken lisäksi vihtiläiset saavat tänä vuonna ennätyssuuret veronpalautukset – keskimäärin.

Kunnan lainataakka nousisi budjettiesityksen mukaan ensi vuonna yhteensä noin 99 miljoonaan euroon. Lainaa olisi ensi vuoden lopussa vajaat 3 500 euroa asukasta kohti. Päätökset Vihdin ensi vuoden talousasioista tehdään kunnanvaltuustossa puolentoista viikon kuluttua.

Miinusmerkkisiä budjettivuosia on tällä vuosikymmenellä ennustettu Vihdissä aikaisemminkin, mutta tilinpäätökset ovat olleet runsaasti ylijäämäisiä.

Aikaisemmilta vuosilta Vihdin kunnalle onkin kertynyt ylijäämää heikkojen vuosien puskuriksi yhteensä peräti noin 20 miljoonaa euroa.

Nyt tätä puskurirahastoa tarvitaan, että kuluvalta vuodelta alijäämää kertyy Vihdin kunnalle Perusturvakuntayhtymä Karviaisen toiminnasta aiheutuvien runsaiden budjettiylitysten takia peräti kolmesta neljään miljoonaa euroa.

Kunnan taloudenhoidossa on pakostikin aaltoliikkeitä, jotka aiheutuvat muusta kuin kunnan omasta toiminnasta. Useita valtuustokausia talousasioita hoitaneet muistavat erinomaisesi sen, että kaikki muuttui elokuussa 2008 kun maailmalaajuisen talousromahduksen aallot löivät rajusti Vihtiinkin.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet