Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Talousennuste on vain ennuste

Vihdin kunnan lopuillaan oleva talousvuosi saattaa jäädä jopa viitisen miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Tästä yli neljä miljoonaa euroa aiheutuu Perusturvakuntayhtymä Karviaiselle myönnetyistä lisämäärärahoista.

Vihdin kunnanvaltuusto myönsi Karviaisen kulujen kattamiseksi aikaisemmin syksyllä 2,6 miljoonaa euroa ja kuluneen viikon maanantaina lisäksi 1,6 miljoonaa euroa.

Karviaisen loppuvuoden talouden tasapaino on vielä osin kysymysmerkki, sillä yhtymähallituksessa käsiteltiin tiistaina lokakuun loppuun ulottuva talousraportti. Kahdessa kuukaudessa voi tapahtua paljon.

Perheiden palveluissa on edelleen työpaineita lastensuojelussa, mutta käsittelyajat on Karviaisen hallitukselle tiistaina jaetun tiedon mukaan saatu tavoitteiden mukaisiksi.

Lasten sijaishuollon asiakasmäärät olivat Karkkilassa ja Vihdissä samalla tasolla kuin syyskuussa. Ikäihmisten palveluissa hoitotyössä on ollut hoitajavajetta.

Hoitotakuu ei vielä toteudu terveysasemalla Vihdissä tavoitteen mukaisena, sillä osa toimitiloista on edelleen korjattavana sisäilmaongelmien vuoksi. Odotusajat lääkärien vastaanotoille venyvät myös siksi, että henkilökunnan käytössä ei ole riittävästi tiloja.

Vuoden viimeisessä kunnanvaltuuston kokouksessa kuunneltiin tarkasti kunnanvaltuutettu Raine Jakan ajatuksia – syystäkin.

Työuransa suurimmaksi osaksi Vihdin terveyspalveluissa tehnyt Jakka muistutti, että Karviaisen taloustilanne on erittäin haastava, vaikka ensi vuodelle on ensimmäinen budjettikierros saatu puristettua kokoon. Karviaiselle budjettiylityksiä aiheuttaneet syyt eivät ole poistuneet uhkakuvista.

Mikäli valtakunnallinen soteuudistus etenee tavoiteaikataulussaan, siirtyy vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä maakunnille vuoden 2021 alussa.

Maakuntien rahoituksen siirto kunnilta ja jäljelle jäävien kuntien tuleva valtionosuusmalli sisältää kannusteen sotemenojen hillitsemiseen uudistusta edeltävinä vuosina.

Vastaavasti menojen voimakas kasvu muihin kuntiin nähden vähentää valtionosuusjärjestelmän kautta tulevaa rahoitusta kunnan näkökulmasta pysyvästi. Siksikin Karviainen on nyt saatava tuloskuntoon.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet