Toimitukselta

TUUMITTUA: Joulu jouluksi joulummin

Aika moneen vihtiläiseen joulukauden valmistautumiseen olen saanut työni(kin) kautta tutustua. Hienoja muistoja on paljon. Tavattoman paljon. Sitä enemmän mitä enemmän jouluja ajattelee.

Esimerkiksi kaukaisella 1980-luvulla Vihdin seurakunnalta ilmestyi jouluksi 1987 joulukasetti, johon kauneimpia joululauluja oli kirkossa ollut laulamassa ja soittamassa noin 700 seurakuntalaista.

Asiantuntijoiden mukaan tälle jouluiselle kasetille saatiin suuren porukan laulamisen, soittamisen ja kirkon tuntu. Musisoinnin johti Martti Kilpeläinen, aikansa legenda.

Samaisena jouluna Vihdissä puhuttiin paljon virkamiehille annettavista lahjoista – vai lahjuksista. Jo tuolloin oli sisäistetty – periaatteessa – että virkamiehelle annettu arvolahja riittää sinänsä syytöksiin lahjonnasta.

Oma suu on viranhaltijallakin joskus se tärkein suu. Mikä sitten on muuttunut 30 vuodessa?

Vielä kuluvan viikon maanantaiaamun ensimmäisissä radiouutisissa muistutettiin, että viranhaltijat eivät vieläkään osaa jäävätä itseään jos istuvat kahdella pallilla – johtavassa asemassa ja kunnan omistaman yhtiön hallituksessa. Ovat siis päättämässä toisella kädellä ja valvomassa toisella kädellä.

Sama pätee oikeastaan Perusturvakuntayhtymä Karviaisen hallitukseen, jonka jäsenet ovat yleensä kunnanvaltuutettuja. He saattavat istua kunnanvaltuustossa samanaikaisesti niin palvelujen ostajan/valvojan kuin palvelujen myyjän asemassa. Myös joulukuussa.

Nämäkin teoreettiset ongelmat painuvat kultaisiin muistoihin siinä vaiheessa kun sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on arkea. Siinä vaiheessa vihtiläisiä on nimittäin enää hyvin vähän tärkeissä pöydissä päättämässä vihtiläisten sosiaali- ja terveyspalveluista.

Nyt käsissä olevaa joulua rakennetaan kuitenkin jouluksi joulummin kuin koskaan? Joku mielestään aidommin kuin koskaan. Kaiken lisäksi se paljon hoettu ja kilvoiteltu aito joulu tuottaa kovin vähän jätteitä.

Pian onkin uudenvuoden lupausten aika!

VESA VALTONEN

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet