Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Kuumeisin ostoviikko on nyt

Kaupan liiton laskelmien mukaan joulukauppa keskittyy lähes täysin joulukuulle, vaikka viime vuosina vähittäiskaupan liikevaihdossa marraskuun merkitys on alkanut kasvaa Black Friday -kampanjoiden ansiosta.

Joulukaupan on ennakoitu kasvavan tänä vuonna selvästi – siitä huolimatta, että viime vuosien kasvuluvut eivät olekaan enää yltäneet aikaisemmalle tasolle.

Vähittäiskaupan liikevaihto on joulukuussa yleensä runsaan neljänneksen koko vuoden kuukausikeskiarvoa suurempaa. Seuraavaksi parhaimpana ajankohtana kesä-heinäkuussa keskiarvo on vain kuusi prosenttia suurempi.

Jouluista liikevaihtoa on Vihdissä tekemässä todennäköisesti nyt eniten yrityksiä kuin koskaan aikaisemmin. Yleisestä talouden kohenemisesta kertoo sekin, että pop-up -joulukauppojakin on Vihdissä nyt useita.

Viime viikonloppu oli joulumyynnin suhteen varsin vilkas – kaikkein kiireisintä on yleensä viimeisenä viikonloppuna ensi joulua.

Kaupan alan yrityksille ja henkilökunnalle joulumyynti on iso rutistus; asiakkaiden ostoshaluja on pystyttävä ennakoimaan, jouluinen ostoshurmio ja ajankohdan tunnelma on pystyttävä ylläpitämään valtavista asiakasvirroista huolimatta.

Henkilökunta on kovilla, mutta jouluaika tarjoaa runsaasti myös sesonkityötä. Kaikkien tavoite on yhteinen – onnistunut joulu.

Viime vuonna joulukuun alussa käynnistynyt Ollaan ihmisiksi -kampanja on edelleen hyvin ajankohtainen, sillä myyjien ja muiden asiakaspalvelutyötä tekevien työhyvinvointi on kaikkien etu.

Kaupan liiton selvityksen mukaan peräti yli 60 prosenttia yritysvastaajista on kertonut nimittelyn ja haukkumisen lisääntyneen.

Kuluttajistakin 30 prosenttia oli törmännyt muiden asiakkaiden häiriköintiin erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa, ja heistä yli puolet nimenomaan kaupassa. Joulukausi kiireineen ei ole tässä poikkeusaikaa.

Jokainen kuluttuja vaikuttaa omalla käytöksellään asiakaspalvelijoiden työhyvinvointiin - ja muiden asiakkaiden hyvinvointiin. Se kannattaisi jaksaa muistaa myös nyt joulumyynnin viimeisinä päivinä.

Jouluinen hymy ei edelleenkään maksa mitään.

Vesa Valtonen

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet