Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Sovinnon vuosi päättyy lumivaippaan

Sata vuotta sitten elämä Vihdissä oli karua. Jouluna 1918 takana oli verinen taistelu, jossa kuolema oli kylvänyt satoaan niin punaisten kuin valkoisten riveissä. Vihti oli punaisten teloitettujen osalta Suomen verisimpiä pitäjiä. Uhreja oli noin 220.

Vastakkaisista mielipiteistä, vihanpidosta ja väkivallanteoista huolimatta kummallakin puolella taistelleet uskoivat toimivansa vakaumuksensa sekä oikeudenmukaisemman ja paremman huomisen puolesta.

Sopua rakennettiin Vihdissä osapuolten välille pitkään, mutta arvet tuntuivat. Sitten sotavuodet yhdistivät tunnetusti vihtiläisetkin.

Poliittinen ilmapiirin muutokset antoivat mahdollisuudet rivien kokoamiseen uudelleen, joka näkyi Vihdissä vuosikymmenien ajan erityisesti vappumarsseissa ja puheissa muistomerkeillä ja työväentaloilla.

Sata vuotta sisällissodan jälkeen Vihdissä vietetään nyt lopullisen sovinnon joulua. Näin on useissa tapahtumissa ja puheissa vakuutettu. Vihdin Kirkonmäellä paljastettiinkin helluntaina kaikkien sisällissodassa menehtyneiden vihtiläisten yhteinen muistomerkki.

Vihti on kasvanut sadan vuoden aikana 8 900 asukkaan maalaispitäjästä runsaan 29 000 asukkaan kunnaksi, jossa palveluja rakennetaan tuoreen kuntastrategian ja erityisesti luontoa hehkuttavan brändin avulla.

Sata vuotta sitten ei kukaan voinut uneksiakaan tällaisesta jouluajasta Vihdissä: tähtiartistien joulukonsertteja, iloisia joulukauden avajaisia, koulujen joulujuhlia, valtavan suosin saanut kaiken kansan puurojuhla ja monenlaista hyväntekeväisyyttä vähempiosaisten hyväksi.

Eletty aaltoliikkeisesti kasvaneen hyvinvoinnin vuosisata on ajoittain muistuttanut vihtiläisiäkin siitä, että Vihtikään ei ole lintukoto. Talouden myrskyaallot ovat olleet voimakkaita, mutta niiden aiheuttamat vaikeudet ovat olleet täysin mitättömiä verrattuna historian traagisiin vaiheisiin.

Olkaamme siis tyytyväisiä siihen mitä meillä on. Tänäkin jouluna, jonka sujumista ovat turvaamassa esimerkiksi pelastusalan ammattilaiset, virkavalta, erilaisten kuljetuspalveluiden tarjoajat – sekä suuri joukko kaupan alan ammattilaisia. Hyvää Joulua.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet