Johannes KoromaKirjoittaja on työtä tekevä eläkeläinen.

Hei, meitä huijataan

IImastonsuojelu on niin tärkeä tavoite, ettei sitä pitäisi pilata puolitotuuksilla.

Kun Anne Bernerin nimeämä työryhmä tarjosi ilmaston pelastamiseksi pakkosiirtymistä sähköautoihin, ei mitenkään selitetty, miten sähkö 3 miljoonalle autolle tuotetaan ilman haitallisia päästöjä.

Samat poliitikot puhuivat vielä hetki sitten dieselautojen ilmastohyödyistä.

Päästötön sähköauto on hieno ajatus, mutta vihreille ilmastonsuojelijoille ei kelpaa ydinvoiman, biovoiman eikä vesivoiman lisäys. Heille riittää, kun sähköä saa töpselistä.

Miten valtiolle korvattaisiin yli neljän miljardin polttoaineverojen menetys. Sähköverojen korotuksellako? Lisäksi sähköautojen nopeaan yleistymiseen tarvitaan miljardien hintatuki. Sähköauton koko elinkaaren haitta-aste luonnolle pitäisi myös selvittää.

Vaihtoehtoinen totuus näyttää olevan, että myös luomuviljely aiheuttaa päästöjä perinteistä viljelytapaa enemmän.

Tiemaksujen perimistä kehutaan keinona vähentää ruuhkia ja päästöjä sekä nopeuttaa matkustamista. Samanlaisilla laskelmilla kehuttiin myös metron nopeutta. Monet ovat omakohtaisesti havainneet toisenlaisen totuuden.

Kaikki totuudet kelpaavat, jos voi väittää niiden parantavan ympäristöä. Muovikieltoa perustellaan luonnonsuojelulla. Suomesta muovikassit eivät ui meriin eivätkä maailman meret puhdistu luopumalla kasseista täällä. Uusioenergiaa niistä sen sijaan saa.

Kokemuksen vaihtoehtoisesta totuudesta saimme, kun monopoliyhtiöt Caruna, Elenia ja Digita myytiin ulkomaisille sijoittajille. Jyrki Katainen, Pekka Haavisto, Jutta Urpilainen ja Jan Vapaavuori vakuuttivat, ettei sähköverkkojen omistajanvaihdos aiheuta hintojen nousua, mutta lisää kyllä verotuottoja.

Totuus on toisenlainen. Hinnat ovat kaksinkertaistuneet, ja yhtiöillä on lupa korottaa niitä 15 prosenttia vuodessa. Verotuotot ovat haihtuneet, ja nollakoron maailmassa 30–40 prosentin liikevoitot siirretty australialaisten sijoittajien taskuihin. Turhaan ei yhtiöitä sanota setelinpainokoneiksi.

Samoin kävi, kun Paavo Lipposen ja Tuula Linnainmaan päätöksillä myytiin tv-lähetysverkkoyhtiö ranskalaisille. Nämä myivät sen kaksinkertaiseen hintaan sijoittajille, joilla oli lompakossaan jo sähköverkot.

 

Tekstissä lisätty t-kirjain yhtiönimeen, joka oli virheellisesti Digia. Oikea muoto on siis Digita. Korjaus tehty 27.12. klo 6.40.

Johannes Koroma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet