Toimitukselta

TUUMITTUA: Olivatko he superihmisiä?

Pidän historiasta – vihtiläisestä ja paljon laajemminkin. Kenttähän on ehtymätön. Vihdissäkin. Aina löytää jotain "uutta" ja mielenkiintoista.

Sysäyksen historiasta kiinnostumiseen taisi antaa Vihdin yhteiskoulussa opettajamme Heikki Karvonen. Vihdin lukiossa ikäluokkamme siunaukseksi historianopetuksen suhteen osoittautui opettajamme Jorma Huuhtanen keskustelevalla opetusotteellaan.

Katselin jokin aika sitten vanhoja kouluaikaisia historian oppikirjojani. Olin tehnyt sivujen reunoihin suuret määrät muistiinpanoja.

Tekstini olivat todella pienikokoista piperrystä, olin ilmiselvästi yrittänyt kirjata sivujen reunoille mahdollisimman paljon opettajan lausumaa.

Vanhoja luokkakuvia katsellessa en voi muuta kuin äimistellä. Ne todella olivat Vihdin yhteiskoulussa ja lukiossa noin 40 oppilaan luokkia. Ahdasta oli, mutta väljempään kouluelämään ei meillä tuntunut olevan mitään tarvetta.

Oli vain kivaa vaihtelua kun matematiikan tunteja pidettiin kirkonkylässä Kuntalan valtuustosalissa, joka nykyään on pullollaan kirkonkylän kirjaston kirjavalikoimia. Muitakin koulun ulkopuolisia tiloja hyödynnettiin opetuksessa.

Miten pärjäsivät opettajat noin 40 oppilaan luokkien kanssa? Mielestäni erinomaisesti. Toki aika kultaa muistot.

Esimerkiksi Heljä Solen tai Teuvo Viljamaan tunneilla ei kukaan pulissut yhtään mitään. Kuri oli hyvässä mielessä järkkymätön.

Toki joillain oppitunneilla joku yritti etsiä rajojaan – ja ne löydettiin varsin rivakasti. Tuntuu kuin opettajat olisivat olleet silloin superihmisiä.

Taisivat ollakin. Tilastoja katsellessa paljastuu monta asiaa. Miten ihmeessä opettajat ennen vanhaan pärjäsivät 40 oppilaan ryhmiensä kanssa kun nykyään osalla opettajista tuntuu olevan työ ja tuska lähes puolta pienempien opetusryhmien kanssa...

Ennen oli ennen ja nyt on nyt. Toki opetettavaa on paljon enemmän, opetussuunnitelmat ovat valtavasti laajentuneet ja monipuolistuneet ja opetuksesta on pyritty tekemään yksilöllisempää.

Siis aikansa kutakin.

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet