Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Eduskuntavaalien teemat valkenevat

Kansa on nyt määritellyt eduskuntavaalien teemat. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Vastaajia oli 1 020, joten tulokset ovat ainakin suuntaa antavia.

Peräti neljä viidestä vastaajasta haluaa nostaa eduskuntavaalien kärkiteemoiksi terveyspalvelut, vanhustenhuollon, nuorten syrjäytymisen, työttömien asiat, koulutuksen, energian saatavuuden ja hinnan, köyhyyden, valtiontalouden, velan sekä ilmastonmuutoksen ja kehityserot.

Naiset pitävät lähes kaikkia kysyttyjä asioita tärkeämpinä kuin miehet. Miehet pitävät naisia useammin tärkeinä maanpuolustusta, syntyvyyttä, suhteita Natoon, USA:han ja Venäjään sekä EU-asioita.

Vastanneet 18 - 30 -vuotiaat pitävät useimpia asioita eduskuntavaaleissa vähemmän tärkeinä kuin ikääntyneemmät väestöryhmät.

Opintotuen taso, sukupuolten tasa-arvo ja vastikkeeton perustulo ovat kuitenkin nuorten keskuudessa keskimäärää tärkeämpiä asioita.

Suomen rajoilta ulospäin suuntautuvassa poliittisessa päätöksenteossa tärkeimpinä koetaan Euroopan unionin asiat ja suhteet Venäjään. Globalisaatio, Suomen suhde Natoon ja Yhdysvaltoihin tulevat selvästi jäljessä, mutta ovat kasvattaneet merkitystään.

Tärkeimmistä vaaliteemoista vallitsee puolueiden kesken verrattain laaja yhteisymmärrys. Kaikkien kymmenen kärjessä listalta löytyvät nimittäin sairaiden hoito, vanhusten huolto ja työttömyys.

Puolueiden välillä on selkeitä eroja. Nuorten syrjäytyminen on tutkimuksen mukaan kaikkien muiden paitsi perussuomalaisten listalla.

Koulutusasiat mahtuvat keskustan, kokoomuksen, vihreiden ja vasemmistoliiton kymmenen tärkeimmän teeman joukkoon. Ilmastonmuutos on kärkilistalla kokoomuksen, SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajien parissa.

Valtion talous ja velan määrä on puolestaan kymmenen keskeisimmän joukossa keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten tukijoiden listalla. Hallituspohja kuuluu muiden paitsi vihreiden kannattajien kymmenen tärkeimmän vaaliteeman joukkoon.

Tämän tutkimuksen perusteella edessä ovat siis mielenkiintoiset eduskuntavaalit.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet