Toimitukselta

TUUMITTUA: Lukemista ja torvisoittoa

Muistatko mikä oli ensimmäinen lukukokemuksesi, joka on jäänyt mieleen? Luitko itse vai saitko kuunnella jonkun lukevan sinulle? Itselleni pulpahtaa ensimmäisenä mieleen ekan luokan vihreäkantinen Aapinen, jossa seikkaili Anni ja Esa. Heidän matkassaan lukutaitoni alkoi kehittyä.

Sitten muistisyöverit vapauttavat sadut Pum-Tuukasta ja Uppo-Nallesta. Kuinka itkinkään, kun Tuukan Nappi-koira menehtyi. Ja miten riemuitsinkaan, kun se olikin sadussa verhottu vain uneksi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK lahjoittaa kaikille tänä vuonna 10 vuotta täyttäville lapsille kuukauden Aku Ankka -lehdet. Lapset saavat lehdet tammikuussa.

Myöhemmin keväällä myös kaikille Suomen ruotsinkielisille 10 vuotta täyttäville lapsille lahjoitetaan kuukauden Kalle Anka -lehdet. EK:n mukaan kampanjan tarkoituksena on tukea lukutaitoa.

Lukiossa meidän kaikkien piti lukea Tuntematon sotilas, josta kullekin valittiin hahmo seurattavaksi ja analysoitavaksi. Omani oli alikersantti Antero ”Antti” Rokka. Olin ällistynyt siitä, kuinka ennakkoluuloni lukukokemuksen pitkäveteisyydestä murskautuivat jo kirjan alkumetreillä ja seurasin Rokan vahvaa tahtotilaa herkeämättä. Kun Rokka sitten 20 sivua ennen kirjan loppua haavoittui ja hänet lähetettiin kotiin, 16-vuotias minäni länttäsi kirjan kiinni. Pääsin kuitenkin melkein loppuun saakka!

Lasten lukutaito on ollut tapetilla; älylaitteiden runsas käyttö ja jatkuva virikkeiden tulva vetävät pienet kehittyvät aivot solmuun.

Lukiessa on väistämättä keskityttävä juuri siihen lauseeseen mitä on lukemassa. Tätä ennen on keskityttävä yksittäisten kirjainten ääntämiseen, jotka aivojen ja puhe-elinten yhteistyön tuloksena palkitsevat ääntäjänsä sitten peräti kokonaisella sanalla.

Olisiko Mauno Koiviston siteerauksesta "tunti torvisoittoa ja tunti töitä" opiksi lukemiskipinän herättämiseksi; kun on ensin luettu, voi sen jälkeen hetken myös näprätä kännykkää? Pelimaailmasta löytyy runsaasti hyödyllisiä pelejä.

On myös hyvä muistaa, ettei niin pelaamisen kuin lukemisenkaan aina tarvitse olla kehittävää ja hyödyllistä, vaan toisinaan puhtaasti rentouttavaa. Vain juuri sitä torvisoittoa ja sirkushuvia.

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet