Toimitukselta

TUUMITTUA: Faktoihin perustuvia päätöksiä

Elokuun lopulla vuonna 2016 edessäni istui miellyttävä, napakanoloinen mies. Hän oli kuntamme uusi talousjohtaja, espoolainen Erkki Eerola, josta olin tekemässä tulohaastattelua. Eerola oli kolme vuotta ja kaksi työpaikkaa aiemmin valmistunut hallintotieteiden maisteri, joka sanoi, että ”Talous antaa selvät ja faktiset puitteet toiminnalle”.

Auts. Haja-asutusalueella asuvan ihmisen korvissa se kuulosti loppulaululta kyliemme kouluille.

Olen asunut Vihdissä 16 vuotta ja ollut Vihdin Uutisissa töissä 15 vuotta. Tänä aikana olen saanut perehtyä kuntamme päätöksentekoon hyvinkin perinpohjaisesti. Ja rivien väliin on toisinnaan jäänyt sellaista, mikä ei varsinaiseen juttuun ole mahtunut. Tällainen rivinväli on muistissani juuri tuosta Eerolan haastattelusta.

Silloin elettiin alijäämäisen talouden aikaa. Eerola oli tekemässä ensimmäistä budjettiaan tavoitteena kääntää miinukset plussiksi. Hän kantoi myös huolta Vihdin velkaantumisesta ja isojen investointien rahoittamisesta.

Tulossa oli siis tiukka kulukuri. Ja maan tavan mukaisesti, kun rahasta on tiukkaa, nousevat kyläkoulut mittaamattoman suuriksi kulueriksi kunnan kukkarolle.

Niinpä kysyinkin talousjohtajan näkemystä säästökohteista. Eerola ei tietenkään ottanut jyrkkää kantaa puoleen ei toiseen, vaan sanoi, että faktoihin perustuva päätöksenteko voi olla inhimillistä.

Inhimillistä, tähän me nyt nojaamme.

Näiden 15 vuoden aikana Vihtiin on tullut neljä uutta kunnanjohtajaa. Ja tähän asti aina uuden tullen on kyläkouluihin kajottu. Kiitos edustuksellisen demokratian, Vihdin vahvuus; elinvoimaiset kylät kouluineen ovat saaneet pysyä ja kukoistaa. Brändiuudistuksessakin se on nyt ymmärretty hyödyntää; että meillä on kaunis ja monipuolinen luonto ja aktiiviset ihmiset.

Olisiko niin, että kun Eerolasta nyt tuli entinen talousjohtaja ja uusi kunnanjohtaja, kyläkoulut saisivat elää rauhassa ja kylien aktiiviset ihmiset voisivat keskittyä muihin aktiviteetteihin, kuin koulujensa pelastamisiin? Se olisi inhimillistä.

Maria Aittoniemi

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet