Toimitukselta

TUUMITTUA: Lumimies on aina auttaja

Lumisateet liikuttavat suomalaisia monella tavalla.

Joku harmistuu eikä tee mitään. Joku tarttuu lumentyöntimeen, joku lumikolaan ja joku päräyttää lumilingon käyntiin. Lumenkolaus on poikkeuksetta hyötyliikuntaa, eivätkä lumilingon perässäkään lompsitut askeleet turhia ole.

Lumen rahaksi muuttavat puolestaan siirtelevät lunta paikasta toiseen raskaammalla kalustolla, joko palkansaajina tai sitten yrittäjinä.

Vähälumiset talvet eivät Vihdin seudulla ole olleet lumiurakoinnin suhteen kovinkaan kannattavaa yritystoimintaa. Kaduilta ja pihoilta onkin vähälumisina talvina korjattu kiireen vilkkaa lumet kasoihin ja kuljetettu pois ennen kuin lumi ehtii sulaa.

Vielä 1990-luvulla Vihdissä saattoi olla talven mittaan yli 30 aurauskertaa. Kuluvalla vuosikymmenellä aurauskertoja on ollut jonain talvena vain puolisen tusinaa.

Alkanut talvi on ollut lumesta ansioitaan kerryttäville hivenen parempi. Pihoissa on jo lumikasoja, ja tienpientareilla on jonkinlaisia nietoksia. Suolaakin on kulunut valtaverkon kunnossapitoon jonkin verran.

Lumikonetta ajava lumimies, harvoin luminainen, on aina auttaja. Harva kiittää suoraan kun lumimies on tehnyt työnsä. Moni kuitenkin manaa jos lumityö on jäänyt tekemättä tai lumityö on vaillinaisesti tehty.

Isoja hidastuksia lumitöihin pihoilla – mutta myös kaduilla – aiheuttavat muista piittaamattomat kansalaiset. He jättävät ajoneuvonsa pitkäksikin aikaa oman onnensa nojaan.

Vaikkapa marketin pihalle pidemmäksi ajaksi jätetty auto voi aiheuttaa suuretkin muutokset pihalle suunniteltuun aurauslumien vyörytysjärjestelmään. Aikaa kuluu turhaan, ja sen tarkoittaa seuraavien töiden viivästymistä.

Näitä ajoneuvonsa "unohtaneita" on Vihdissä aika paljon. Kunnan verkkosivuilla on lista ajoneuvojen varastosiirroista.

Oman onnensa nojaan oli jätetty kymmenkunta henkilöautoa, kuorma-auto ja matkailuperävaunu. Melkein kaikki ovat Suomeen rekisteröityjä.

Kuulutuksen jälkeen on kuukausi aikaa lunastaa ajoneuvo, joka muutoin siirtyy kunnan omistukseen. Romuautosta maksetaan nyt noin 50 euroa tonnilta. Kuparista saisi yli 3 000 euroa tonnilta...

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet