Toimitukselta

TUUMITTUA: Miu mau, Tik Tok vai hui hai?

Tein tyttäreni kanssa eilen elämäni ensimmäisen musiikkivideon, kestoltaan kuusi sekuntia. Meidät on videolla stailattu kissoiksi, jotka maukaisevat ”I love you”. Siinä asian pihvi sekä lyhykäisyydessään että kokonaisuudessaan. Sämpylät söimme myöhemmin iltapalaksi. Sitä emme videoineet.

Seuraa somen käyttöä. Keskustele lapsen kanssa. Käy läpi viestejä ja ole kiinnostunut lapsen asioista, myös niistä, jotka eivät sinua itseä jaksa oikein kiinnostaa. Pelaa lapsesi kanssa itse, ole kiinnostunut hänen käyttämistään sovelluksista.

Neuvoja ja vinkkejä on läjäpäin tarjolla siitä, miten lasta tulisi ”mediakasvattaa”.

Auttaako jos vedän valkoisen lipun salkoon? Luovutusvoitto – mutta kenelle? Tunnustan, että olen melko ”out” lapseni kiinnostuksen kohteena olevista sosiaalista verkoista; tällä hetkellä esimerkiksi sovelluksesta nimeltä Musical.ly. Auttamattoman vanhentunutta tietoa jo tämäkin! Sovellus on nimittäin kulkenut elokuun alusta nimellä Tik Tok. Nimi vaihtui, sisältö on sama. Jopas sattui, nyt on aikaa vielä päästä tämänkin villityksen kyytiin.

Oikeastaan haluaisin kyllä laittaa kapuloita näihin "älyrattaisiin" tai pikemminkin poistaa kaikki pyörät. Kännykät ja laitteet pois lapsilta ja nuorilta, takaisin lankapuhelinaika! Takaisin koulupäivien jälkeinen musiikkikanava Music Television!

Se ei kuitenkaan liene ratkaisu – onnistunut sellainen ainakaan lasten käyttämien sosiaalisten verkkojen hallinnointiin.

Esimerkiksi lasten ja nuorten keskuudessa suositun Tik Tok -sovelluksen avulla voi tehdä lyhyitä joidenkin sekuntien mittaisia videopätkiä, joilla kappaleita voi jäljitellä huulisynkalla tai esittämällä oma tanssi tai koreografia.

Videoita tehdessä on syytä miettiä onko kuvattu videopätkä sellainen, jonka haluaa tosiaan jakaa koko maailmalle. Jokaisen tulee pitää huolta omasta yksityisyydestään. Tässä lapset ja nuoret tarvitsevat apua ja aikuisten haastava tehtävä on selvittää miten mikäkin eri sovellus ja yksityisyysasetus toimii. Tuntemattomien henkilöiden kaveri- ja seuraamispyyntöjä ei tule hyväksyä. On myös hyvä huomioida, että lapsista väärällä tavalla kiinnostunut aikuinen saattaa esiintyä somessa itse lapsena.

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet