Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Hyvästä nimestä Vihti tunnetaan

Uuden rautatien rakentaminen pääkaupunkiseudulta Vihdin eteläosien halki Turkuun saattaa olla paljon lähempänä kuin hankkeen epäilijät arvaavatkaan. Yleissuunnittelu on meneillään, ja varsinaiset päätökset tehnee kevään vaalien tuloksena valittava eduskunta.

Hanke on sen verran pitkällä, että Vihdin kunta käynnisti nimikilpailun eteläisen Vihtiin rakennettavalle juna-asemalle. Uusi rata ei nimittäin ole enää mikään haavekuva, sillä Väylävirasto – entiseltä nimeltään Liikennevirasto – on pyytänyt Vihdin kunnalta nimiehdotusta Nummelan eteläpuolelle suunnitteilla olevalle juna-asemalle.

Espoon ja Salon välille suunnitellaan nyt noin 95 kilometriä kokonaan uutta rautatieyhteyttä. Yleissuunnitelmassa muun muassa suunnitellaan radan sijainti yleiskaavan tarkkuustasolla, arvioidaan radasta aiheutuvat vaikutukset sekä määritellään alustavat kustannukset.

Seuraavat yleisötilaisuudet hankkeesta järjestetään huhtikuussa 2019. Siinä vaiheessa on toivottavasti tarjolla aikaisempaa tarkempia hahmotelmia ratalinjauksesta ja rautatieaseman paikasta Nummelan Höytiönnummella.

Höytiönnummen alueella on tällä hetkellä jonkin verran asutusta, ajoharjoittelurata, Nummelan jätevedenpuhdistamo ja lemmikkieläinten hautausmaa. Alueen tiejärjestelyt Nummelan keskustaan valmistuivat viime vuoden puolella.

Lohjalla valmistaudutaan kaavoituksessa kovaa vauhtia jopa useamman rautatieaseman rakentamiseen. Vihdin ja Lohjan asema tai asemat voivat olla lähiliikenteen tai nopean liikenteen asemia.

Varmaa on se, että ainakaan Nummelan keskustaan rautatieasemaa ei rakenneta. Odotukset ovat yleisesti poliittisissa piireissä kuitenkin kovat sen suhteen, että iso osa työmatkaliikenteestä siirtyy jollain aikajänteellä moottoritieltä raideliikenteeseen.

Vihdin juna-asemalle pitää jollain ajoneuvolla kulkea, sillä asemaa ei rakenneta lyhyen kipaisumatkan päähän tämänhetkisistä asutuksen suurista keskittymistä.

Strateginen kysymys taitaa nyt olla se, että voiko Nummelassa sijaitsevan rautatieaseman nimi olla "Vihdin rautatieasema"?

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet