Toimitukselta

TUUMITTUA: Rästihommia ja peilejä

Minä, Tiina-Maria, Jenni ja Riika törttöilimme (ihan vähän vain!) teini-ikäisinä. Tarkalleen ottaen meidän jokaisen mieleen on jäänyt taatusti "se kasin vappu". Olimme silloin 14-vuotiaita, Jenni ja Riika vielä vuotta nuorempia. Minä ja "Tintta" siirtymässä kesän jälkeen peruskoulun viimeiselle luokalle. Tämän yksityiskohtaisemmin asioita ei voi julkisesti käsitellä – ettei kukaan matki..!

Muistan, että teimme teineinä toisinaan tempauksia, joista aikuiset eivät olleet lähimainkaan perillä. Käyttäydyimme hölmösti ja vastuuttomasti – ja muutaman kerran ilman isoveljen, siis oman broidini, (kiitti R-M!) vastuullista ja meidän teinien näkövinkkelistä katsottuna kuitenkin tarpeeksi "sormien läpi katsovaa" jelppiä olisimme olleet pahemmassakin pulassa – ja, huh broidi ei koskaan kannellut.

No, nyt olemme kaikki kasvaneet aikuisiksi, siis kronologisella aikajanalla luvut ovat kasvaneet, perustaneet perheet ja seuraamme, kuka missäkin vaiheessa, niitä oman jälkikasvumme "kasin vappuja".

Vihdissä ideoidaan parhaillaan ponnekkaasti vapaaehtoistoiminnan uudenlaista verkostoa – nyt mietitään miten nuorten joukkoon saadaan vapaa-ajalle lisää turvallisia aikuisia?

Kunnassa tehty havainto siitä, että nuoret kokoontuvat aktiivisesti kylällä tarjoaa runsaasti meille aikuisille mahdollisuuksia olla tarpeellisia ja hyödyllisiä.

Puhumattakaan siitä, mitä voimme oppia ja saada vuorovaikutuksesta, jossa toisena osapuolena on vielä omaa minuuttaan aktiivisesti etsivä, mutta usein myös ennakkoluuloton ja vilpitön ihmistaimi?

Nuoruus on revanssi, second chance, ajanjakso, jolloin voi paikata lapsuudessa kesken jääneitä kehitystehtäviään.

Se on myös kriisien kulta-aikaa; tarjolla on niin ihmissuhteiden kriisiä, identiteettikriisiä kuin ideologista kriisiäkin. Siitä vain valitsemaan omansa.

Lohdullista meille "tuon kuohuntavaiheen jo ylittäneille" on, että niitä rästihommia on mahdollista paikata tässäkin kohtaa aikajanaa.

Ja mikä olisikaan parempi peili, kuin nuorten kanssa yhdessä vietetty vapaa-aika?

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet