Toimitukselta

TUUMITTUA: Vähemmän muovista jätettä

Läväytän kassalla kestokassin suurieleisesti auki. Olen kuin Mr Bean, tiedättehän, se brittikoomikko Rowan Atkinsonin hahmo. Huomaattehan kaikki, että kestokassia tässä käytetään!

Ja sen kerran, kun se kestokassi sitten on jäänyt kotiin, olen sortunut selittelemään kassalle, että joudun ottamaan muovikasseja unohdukseni takia.

Ei tämä mistään maailmatuskasta johdu. Ikävä kyllä joudun tunnustamaan, että olen – ainakin ollut –  melkoisen huoleton jätteiden lajittelija ja kierrättäjä.

Lasia en sentään sekajätteeseen ole laittanut enää lukiolaiseni pitämän erittäin moittivasävyisen esitelmän jälkeen. Komposti ei meillä ole toiminut, kiitos pihamaallamme asuneiden kasvissyöjien, jotka hoitivat siitä jätteestä suurimman osan. Ja muovin olen tähän asti surutta laittanut sekajätteeseen. Surutta siksi, että siellä se poltetaan muiden jätteiden joukossa. Kestokassille ei ole ollut tarvetta, koska muovikassit olemme käyttäneet roskispusseina.

Käänne tapahtui syksyllä. Ohjaavina opettajina toimivat – ketkäs muut kuin perheemme nuoret aikuiset. Voi että, kun olisin itsekin osannut aikanaan kasvattaa noin hienovaraisesti mutta tehokkaasti.

Kevyt kulman kohotus kauppareissulla. Se alkoi toimia ja holtiton muovin käyttäminen nolottaa. Käytän näitä roskispusseina -kortin he kumosivat heti ja ostattivat uusiutuvasta luonnonvarasta valmistettuja jätekasseja.

Kaupan muovisille ostoskasseille ei siis ole enää mitään perustelua. Eikä pienille muovipusseille. Kuinka jo ärsyynnyinkin, kun kassalla myyjä kysymättä laittoi ostamani hansikkaat pussiin. Kotonakin olen jo alkanut lajitella muovit kierrätettäväksi. Eikä se – yllättäen – niin vaivalloista ollutkaan. Ja pian siitä ei tarvitse tehdä enää numeroa.

Vaikka maailmantuskaa en olekaan tuntenut, ovat kuvat merissä vellovista muovijätteistä ja jätepyörteistä aina ahdistaneet. Nyt niitäkin on helpompi kohdata, kun sentään itsekin teen jotain jätteen vähentämiseksi.

Maailma pelastuu, siihen uskon, kiitos meidän jälkeemme kasvaneen sukupolven.

Maria Aittoniemi

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet