Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Liikkuvasta koulusta terveempiä lapsia?

Lasten ja nuorten liikkumisen ja liikunnan edistäminen on ollut pääministeri Juha Sipilän hallituksen tärkein liikuntapoliittinen tavoite, jonka moottorina on ollut Liikkuva koulu -ohjelma.

Vihti oli edelläkävijöiden joukossa, sillä Kuoppanummen koulu oli 21 pilottikoulun ryhmässä kun kokeilu alkoi Suomessa vuonna 2010. Hanke oli silloin opetus- ja kulttuuriministeriön, sosiaali- ja terveysministeriön sekä puolustusvoimien yhteinen Suomen nuorison kunnon kohentamiseksi.

Sittemmin muun muassa Koululiikuntaliitto aloitti yhteistyön hyväksi havaitun Liikkuva koulu -ohjelman kanssa. Tavoitteena on ollut aikaisempaa aktiivisempi ja viihtyisämpi koulupäivä. Keskiössä ovatkin olleet oppilaiden osallisuus, oppiminen ja liikkeen lisääminen.

Liikkuvissa kouluissa on pyritty ajattelemaan asioita uusilla tavoilla: esimerkiksi istutaan vähemmän, tuetaan oppimista toiminnallisilla menetelmillä, liikutaan välitunneilla ja kuljetaan koulumatkat lihasvoimin.

Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä julkistettiin keskiviikkona tutkimustuloksia. Tulos oli asiantuntijoiden mukaan yllättävä, sillä liikunnan vetovoima on vähentynyt. Tällaiseen päätelmään tultiin kun vertailtiin viime vuoden tuloksia vuosina 2014 ja 2016 tehtyjen vastaavien tutkimusten tuloksiin.

Tärkeimpiä asioita liikunnassa ovat 11–15-vuotiaille nyt parhaansa yrittäminen ja ilon ja hyvän olon saaminen sekä uusien taitojen oppiminen. Esimerkiksi kilpailemista tai esiintymistä pitää tärkeänä vain viidesosa kysymyksiin vastanneista. Liikunnan avulla saatavan hyvän ulkonäön tai virkistymisen ja rentoutumisen arvostaminen on myös vähentynyt selvästi.

Kansallisen liikuntasuosituksen mukaan lasten ja nuorten tulisi liikkua kouluiässä joka päivä monipuolisesti vähintään tunnin ajan. Liikemittareiden antamien tulosten mukaan suositusten mukaisesti liikkuu edelleen vain vajaa kolmasosa lapsista ja nuorista.

Kaiken lisäksi vain viisi prosenttia 9–15-vuotiaista lapsista ja nuorista viettää aikaa television, tietokoneen tai älypuhelimen ruudun äänessä suositusten mukaisesti alle kaksi tuntia päivässä.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet