Toimitukselta

TUUMITTUA: Viikset taivaalla

Kirkonkylän kirjaston puhelin soi. Vanhempi herra Kemistä soittaa.

”Kun te olette profiloituneet aforismikirjastoksi, saisinko tarjota teille kolmea julkaisemaani aforismikirjaa?”

Kirkonkylän kirjastossa saatetaan olla puhelusta hämmästyneitä – mutta toivottavasti myös ilahtuneita. Onhan se nimittäin hienoa, että Kemissä saakka on kuultu Vihdistä ja Vihdin kirjastosta. Aforismiharrastajien keskuudessa on kiirinyt sana kirjastosta, joka panostaa tähän kirjallisuudenlajiin.

Mitään yleisöryntäystä aforismikirjastoon ei silti kannata odotella. Aforismi on nimittäin kirjallisuudenlajina varsin marginaalinen. Aforismikirjoja ei bestsellereiden joukossa ole, kirkonkylän kirjaston johtaja Taina Sirola sanookin. Kuitenkin aforismeilla on oma lukijakuntansa.

Tätä lukijakuntaa – lähellä ja Kemissä saakka – varmasti ilahduttaa, että joku maamme kirjastoista panostaa aforistiikkaan ja tuo lajia esiin. Kirjojen ja aforismiaiheisten näyttelyiden lisäksi kirkonkylän kirjastossa on esimerkiksi suunnitteilla aikuisten aforismityöpaja.

Itselleni aforismeista tulivat aikaisemmin mieleen lähinnä merkkipäivälahjoiksi annettavat kokoelmat. Kovien kansien väliin kootaan muinoin eläneiden miesten painavia ajatelmia – jotka kaikessa viisaudessaan usein myös haukotuttavat.

Onneksi olen saanut huomata, että aforismi on paljon muutakin. Aforismi voi olla viisas – mutta se voi olla myös koskettava, hauska, nokkela ja tiukasti tätä päivää.

Aforismi ei välttämättä avaudu heti, vaan sitä joutuu ehkä miettimään. Tai se voi väläyttää kuvan tutusta asiasta aivan uudessa valossa.

Sirola kehottaakin lukemaan aforismeja, koska ne voivat avartaa ajattelua. Kirjastonjohtaja sai kunnian valita Vuoden 2018 aforismikirjan ja sitä hän suosittelee lukemaan, jos haluaa tulla iloiseksi. Sirola valitsi nimittäin teoksen, joka ei haukotuta vaan hykerryttää.

Hevoselle kaikki niityt ovat rumpuja -kirjassa on esimerkiksi tällaisia kirjailija Ramón Gómez de la Sernan väläyttämiä kuvia: ”Viimeinen lehti puussa näyttää hintalapulta.” ”Savu: tulen shaali.” ”Hunaja on aina varastettua tavaraa.”

”Pääskynen: irtoviikset ilmassa.”

Maija-Liisa Nyman

Kirjoittaja on Vihdin

Uutisten toimittaja

(virkavapaalla)

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet