Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Vihdin laturetki odottaa tekijöitä

Pitkästä aikaa Vihdin seudulla on ollut hiihtämistä varten kunnolliset lumipeitteet. Latuja on avattu runsaasti – ja lisää odotellaan.

Nimittäin moni haikailee tällaisen talven aikana perinteistä vihtiläistä laturetkeä. Sellaisen ehtisi vieläkin luoda vaikkapa maaliskuun alun hienoille hangille – jos siis kelejä piisaa.

Vihdissä on runsaasti kokemusta suuriakin joukkoja koonneiden laturetkien järjestämisestä takavuosikymmenien aikana – silloin kun vielä oli lunta! Laturetkipäivänä oli mahdollisuus hiihtää esimerkiksi 30, 60 tai peräti 90 kilometriä.

Latuja tehtiin iloisilla talkoilla ilman latukelkkojakin niin, että hiihtäen pääsi nauttimaan muun muassa kirkonkylän, Moksin, Vanjärven, Jokikunnan, Irjalan, Nummelan ja Ojakkalan lumisista maisemista.

Mehutiivistettä kului vilkkaimpina vuosina taukopaikoilla yhteensä peräti 300 litraa. Myös leivät ja rokka tekivät hyvin kauppansa. Jokainen hiihtäjä sai muistoksi hienon kunniakirjan. Ei siis mikään ihme, että nämä hiihtomuistot ovat saaneet monelle kaihomielen valloilleen.

Esimerkiksi Nummelanharjulla on hieno ladusto, mutta perinteikäs laturetki vaihtelevissa vihtiläismaisemissa olisi hiihdon ystäville todellinen hiihtokauden vihtiläinen huippupäivä.

Hiiden Hiihdon latupohjat rakennettiin aikoinaan talkootöinä, joihin osallistuminen oli urheiluseuroissa kunnia-asia. Latuverkosto saatiin rakennettua alkuaikoina myös ilman moottorikelkkoja.

Nykyaikana talkoot olisivat paljon helpommat kun moottorikelkkoja ja latukoneita on eri puolilla pitäjää.

Jos patoutunutta talkoohenkeä tarvitsisi purkaa yhteiseksi hyväksi, niin minimallisen Hiiden Hiihdon voisi rakentaa vaikkapa kirkonkylän, Vanjärven, Jokikunnan, ja Irjalan kautta takaisin kirkonkylään. Matkaa kertyisi mukavat 30 kilometriä.

Toki reitistön luominen vaatisi neuvotteluja maanomistajien kanssa. Vastustajia tällaisella perinteikkäällä tapahtumalla tuskin olisi. Liikunnallista hyötyä on mahdoton rahassa mitata. Samoin hyvää mieltä.

Nyt siis porukat koolle ja Hiiden Hiihtoa rakentamaan!

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet