Toimitukselta

TUUMITTUA: Enää muutama viikko

Paksut nietokset ja syvät vesilammikot. Ainakin näistä taitaa tämä hyvässä vauhdissa oleva talvi syöpyä muistoihin.

Nyt on luvattu ihan föhntuuliakin näihin maisemiin, kaunista auringonpaistetta ja lämpötilan nousua jopa lähelle kymmentä astetta.

Lumesta on turha valittaa – kun sitä on kerrankin saatu. Koitetaan kestää vielä muutama viikko. Ensi kuun jälkeen on sentään jo huhtikuu. Huhtikuussa voi sanoa, että ensi kuun jälkeen on juhannus ja kesä kääntyy kohti syksyä!

Aurauksia suunnitelleet ja auraukset tehneet ovat tänäkin talvena tehneet parhaansa, jotta Vihdin tiestöllä olisi mukavaa ja turvallista liikkua kaikkina vuorokauden aikoina. Kaikkien mieliksi ei kuitenkaan kukaan pysty olemaan.

Asuinpaikka nimittäin ratkaisee paljon. Niinpä valtaväylien tuntumassa asuvilla ei ole ollut juurikaan edes hiljaisen jupinan aihetta; väylät ovat olleet kunnossa pian kovienkin pyryjen jälkeen.

Vihdissä auraushenkilöstö on saanut tehdä työtä rauhassa. Toista on Helsingissä, jossa vihaiset kansalaiset ovat lumikaaoksensa keskellä niukkaan palveluun närkästyneinä jopa uhanneet käydä auraushenkilöstön kimppuun.

Espoon kaupunki puolestaan osti täksi talveksi Kanadasta Suomen ensimmäisen lumensulatuskoneen, joka hörppii radiouutisen mukaan 200-400 litraa polttoöljyä tunnissa. Sulatusprosessissa kiintoaineet puhdistetaan pois ja sadevesiviemäriin menee puhtaan näköistä vettä. Itänaapurissa vastaavanlaisia koneita on ollut käytössä jo pitkään.

Vihti siis sijaitsee otollisella alueella: lumenauraajia ei hätyytellä, lumensulatuskoneita ei tarvita ja lumen varastoinnille on kohtalaisen lyhyen matkan päässä alueita.

Takavuosina ympäristöaktiiveilla oli paljon kättä pidempää eli tutkimustuloksia, joiden mukaan liikennealueiden lumien sulamisvesissä oli vaikka minkälaisia myrkkyjä, kuten lyijyä ja öljy-yhdisteitä.

Lyijyä ei enää bensiinissä ole ja ajoneuvojen katsastusjärjestelmä pitää visusti huolen siitä, että teillä ei ajella millään öljyruiskuilla. Siis kaikki on hyvin.

Kesää odotellessa.

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet