Toimitukselta

Tuumittua: Valitse oikein – tai väärin

Olin juuri hakemassa lounasta kaupassa. Leluhyllyjen välissä seisoi kaksi pikkupoikaa, ehkä noin neli- tai viisivuotiaita. Heillä oli selvästi onnenpäivä; kaupasta lähtisi heidän käsissään jokin noista hurmaavista, loputtoman mielenkiintoisista härveleistä. Valinnan mahdollisuudet tuntuivat olevan rajattomat, kuinka kutkuttavaa! – Ainakin aluksi, ennen päättämättömyyden piinaavaa ja puristavaa otetta.

Ihminen, ja varsinkin pieni sellainen, ahdistuu kovasti jos vaihtoehtoja on liikaa tarjolla. Valinnan tehtyään, näkee toisen vaihtoehdon ja alkaa katua. Mitä jos tuo toinen Ninjago-ukko onkin parempi? Kai vai Cole? Vai ottaisinko kuitenkin tuollaisen kivan pyssyn, jossa on punaiset vilkkuvat valot ja vanhempien korvia syleilevät äänitehosteet? Itse asiassa haluaisin ehkä kuitenkin tuollaisen slimen (limamassan)...

Psykologisissa kokeissa on todettu, että kolme vaihtoehtoa on optimaalinen määrä, joista ihminen pystyy melko kivuttomasti valitsemaan. Sitä runsaammat vaihtoehdot tuottavat jo päänvaivaa.

Yhteishaku ammatilliseen- ja lukiokoulutukseen alkoi eilen tiistaina. Nuoret ovat päätöksenteon edessä. Nyt tehty valinta vaikuttaa vahvasti – mutta ei suinkaan peruuttamattomasti tulevaisuuteen. Jos polku osoittautuukin myöhemmin vikatikiksi, on aina mahdollista vaihtaa opiskelupaikkaa, kouluttautua tai hankkia osaamista työelämää varten jollain muulla tavalla. Kunhan on tarpeeksi sinnikäs ja nousee joka kerta kompuroinnin jälkeen ylös.

Näin äiti-ihmisenä rohkenen antaa nuorille yhden omakohtaisen vinkin: opiskelu, niin kuin kaikki uuden oppiminen, sujuu hieman kevyemmin ja onnistuu paremmin jos ajatuksia ja energiaa, yöunista puhumattakaan, ei koko ajan katkaise nämä leluhyllyjen välissä vaeltelevat oman tahdon ilmaisijat.

Yleensä ja loppujen lopuksi mikään hankittu koulutus tai opinnot eivät valu hukkaan, vaikka koulutusta vastaavalla alalla ei työskentelisikään. Kaikki hankittu tieto ja taito on pääomaa, joka kyllä elämän varrella asettuu uomiinsa.

Annukka Vakkuri

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet