Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Viihtyisämpi Vihti ei ole mikään vitsi

Asukasosallisuus on kunnanvaltuuston yksimielisellä linjauksella tärkeä osa Vihdin kunnan päätöksentekoa – sitä on päätetty tukea uusilla toimintatavoilla.

Valtuuston päätöksellä otettiin viime vuonna testikäyttöön uusi osallistavan budjetointi. Kokeilu oli tuolloin Suomen mittakaavassa vielä harvinainen tapa päättää yhteisistä asioista.

Viime vuonna kyse oli tässä "Viihtyisämpi Vihti" -projektissa siitä, että asukkailla oli mahdollisuus vaikuttaa suoraan kunnan toimintaan ja omaan asuinympäristöönsä. Tarjolla oli 50 000 euroa käytettäväksi Vihdin viihtyvyyden lisäämiseksi.

Tämä kuntalaisia osallistava budjetointi on nyt otettu käyttöön laajemminkin Suomessa. Kokemukset olivat Vihdissä viime vuonna erinomaisia, joten mallia jatketaan tänä vuonna.

Viime vuonna vihtiläiset tekivät rahapotin käyttämisestä yli 200 esitystä. Niiden perusteella rakennettiin Nummelan Pajuniittyyn kaikille avoin estetemppurata Bootcamp ja päätettiin tehdä merkittäviä välinehankintoja useiden koulujen pihoille.

Vihdissä on puhuttu osallistavasta budjetoinnista ja osallistuvasta budjetoinnista. Olisi erinomaista jos terveistä päästäisiin yksimielisyyteen. Osallistava budjetointi merkitsee kuntalaisten kannalta nimittäin paljon enemmän kuin osallistuva budjetointi.

Kunnan verkkosivuilla olevan infon mukaan erityistä uudelle osallistuvan budjetoinnin menetelmälle ei ole ainoastaan se, että asukkailla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä ja suoraan vaikuttaa siihen, mihin rahaa käytetään, vaan myös se, että päätökset tulevat näkyviin asukkaille prosessin ansiosta nopeasti.

Ensimmäisellä kerralla viime vuonna päätökset yhteisen potin käyttämisestä tehtiin kahdessa vaiheessa, sillä ideat esitettiin maaliskuussa ja äänestysvaihe oli alkukesästä.

Päätökset tehtiin kesäkuussa, mutta kaikki oli valmiina käyttäjille jo loppuvuoden aikana.

Näin ollen vihtiläisten osallistaminen voi onnistua erinomaisesti myös tänä vuonna. Viime vuoden yli 200 ideaa olivat hieno osoitus kuntalaisten aktiivisuudesta. Sitä ei kannata latistaa!

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet