Toimitukselta

TUUMITTUA: Sanoja ja erilaisia tekoja

Keväinen aurinko on pilkistellyt tänä vuonna jo lukemattomia kertoja, ja paljastanut monet talven aikana kertyneet pölyt, myös ajatuksista.

Näin vaalien alla myös ympäristöasiat nousevat perinteisesti ja vilkkaasti monen keskustelun ytimeen. Ollaan taas uudestaan asioita keksimässä, kutittelemassa kansaa kohti parempaa tulevaisuutta.

Olisi kiva nähdä suu vaahdossa ympäristöasioista puhuvan kansalaisen todelliset elintavat, valtaan hamuavien elintavoista puhumattakaan.

Syökö kasvihuonekaasujen vähentämisen puolesta puhuva avokadoja? Yhden avokadokilon tuottamiseen tarvitaan tuhat litraa vettä. Kaiken lisäksi tätä herkkua kasvatetaan monilla vesipulasta kärsivillä alueilla hyvinkin kaukana Suomesta.

Syökö tämä kaiken parhaiten tietävä ja muita ekologisuuteen neuvova vaahtosuu riisiä? Yhden riisikilon tuottamiseen tarvitaan erään tiedon mukaan 1 300 litraa vettä. Appelsiinikilo puolestaan ei kypsy ilman 400 vesilitraa.

Lehmän päästöt laitumella moni on kokenut, ja viime vuosina lehmien aiheuttamat metaanipäästötkin on tuotu peruskansalaisten ajatusarkeen.

Maailmassa on noin 1,5 miljardia lehmää, ja kukin niistä päästää ilmoille jopa 100 kiloa metaania vuodessa. Sitä kaasua on mahdoton ottaa talteen vaikkapa ajoneuvojen polttoaineeksi.

Ongelmien lista on pitkä. Maallikko saattaa seota tai kuolla nälkään jos ryhtyy ongelmia poistamaan omia elintapojaan uusimalla?

Onko parempi ihminen hän, joka syö vain lähialueilla tuotettua perunaa, sipulia, mansikoita sekä lähipusikoiden vadelmia ja lähimetsien mustikoita, puolukoita ja sieniä tai lähisuon karpaloita.

Onko kasvihuonepäästöjen kannalta parempi ihminen hän, joka matkailee kaukomaiden sijasta aikaisempaa enemmän lähialueilla?

Millaisia ajoneuvoratkaisuja tekee hän, jonka vasen käsi ei tiedä mitä oikea suupieli puhuu?

Nastat vai kitkat?

Moni lorottaa aamusuihkussa viemäriin vettä määrän, josta kuivuudesta kärsivällä alueilla iloitsisi kokonainen kylä.

Köyhä antaa vähästään, rikas ei paljostakaan.

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa. Niiden pitääkin kummastuttaa niin pientä kuin suurta kulkijaa.

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet