Toimitukselta

TUUMITTUA: Kenelle sallimme vallan?

Hetki sitten postilaatikkoon tipahtanut "ilmoitus äänioikeudesta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa", herätti monenlaisia ajatuksia. Ensimmäisenä mieleen ponnahti; jes, voin vaikuttaa. Tunsin itseni osalliseksi tämän maan asioihin, minulta kysytään jotain.

Suomessa asiat ovat verrattain hyvällä mallilla; puoluetuki mahdollistaa näkymisen ilman massiivista vaalibudjettia. Tukea jaetaan eduskunnassa edustettuina oleville puolueille, lisäksi tukea saavat eduskunnan ulkopuoliset puolueet, joiden kannatus on ollut vähintään kaksi prosenttia edellisissä vaaleissa.

Tämä mahdollistaa sen, ettei valta valu vain heille, joilla on rahaa pitää itsestään ääntä.

Suomessa käytössä oleva suhteellinen vaalitapa mahdollistaa myös vähemmän tunnettujen henkilöiden nousun päättäjiksi. Tämän vaalitavan etu on, että päättäjien on kyettävä yhteistyöhön myös heidän kanssaan, jotka ajattelevat toisin ja kuuluvat eri puolueisiin.

Miksi pitää äänestää?

Lapset kannattaa ottaa mukaan äänestyspaikoille.

Jos haluamme, että maassamme säilyy demokratia. Demokratia ei pysy hengissä ilman meitä, tavallisia kansalaisia. Demokratian on oltava elävä, jotta se olisi toimiva.

Mikäli kansa ei käytä oikeuttaan äänestämällä ohjata maata, demokratia alkaa rapautua. Jos ihmiset eivät koe voivansa vaikuttaa äänestämällä tai muilla demokraattisilla tavoilla, he osallistuvat entistä vähemmän demokratian ylläpitoon, josta syntyy kierre. Tällöin he saattavat turvautua muihin keinoihin vaikuttaa, kuten väkivaltaan.

Demokratian kivijalka on, että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.

Vaikka ajattelisi, että äänestämisellä ei ole merkitystä, on se tapa osoittaa uskovansa demokratiaan. Äänestäminen on myös malli lapsillemme; heille kannattaa puhua vaaleista ja ottaa lapset mukaan äänestyspaikoille. He tulevaisuudessa ratkaisevat miten ja millaisia vaaleja Suomessa käydään.

ANNUKKA VAKKURI

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet