Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Ongelmat eivät poistu sormia napsuttelemalla

Vihdin suurimman työnantajan eli Vihdin kunnan palveluksessa oli viime vuoden lopussa 1 166 työntekijää. Niinpä henkilöstöraportti viime vuodelta on tärkeä asiakirja.

Tunnusluvut ovat henkilöstön hyvinvoinnin osalta karuja. Sairauspoissaolot lisääntyivät 17,45 kalenteripäivään työntekijää kohti, ja työhyvinvointi heikkeni. Samanaikaisesti lähtövaihtuvuus ylitti kriittisen rajan.

Eniten kasvua sairauspoissaoloissa oli ateria- ja puhdistuspalvelujen ja varhaiskasvatuksen tulosalueilla. Henkilöstöjohtaja Päivi Pohjolan tekemän yhteenvedon mukaan kasvu on hämmentävä, sillä molemmille tulosalueille suunnattiin runsaasti tukitoimia viime vuoden aikana.

Kriittisimpiä ryhmiä työhyvinvoinnin suhteen olivat miehet ja vasta kunnan palvelukseen tulleet henkilöt.

Kunnanhallituksen käsiteltävänä maanantaina olleen henkilöstöraportin mukaan henkilöstötyön keskiöön nousee kunnallisen palvelukulttuurin kehittäminen yhä asiakaslähtöisemmäksi.

Samalla pitää tukea työhyvinvointia, vähentää sairauspoissaoloja ja hillitä lähtövaihtuvuutta. Sormia napsuttelemalla tai voivottelemalla tässä kuntalaisten palveluiden kannalta tärkeässä taustatyössä ei edetä.

Henkilöstöhallinnon tietojärjestelmiä on kehitettävä rivakasti, jotta ongelmiin on mahdollista puuttua ajoissa – eikä vasta vaikkapa neljännesvuosikatsauksen jälkeen.

Ilonaiheitakin on. Henkilöstöraportin mukaan esimerkiksi organisaatiouudistus on edistänyt toimintakulttuuria, ja henkilökunta on innostunut uusista haasteista, muun muassa liikkuvan kunnan kehittämisestä ja ensi vuoden Kotinäyttelyyn valmistautumisesta.

Sanojen ja tekojen on oltava linjassa, sillä suurella yksimielisyydellä hyväksytty Vihdin kunnan uusi strategia määrittelee henkilöstötyön tavoitteeksi henkilöstön palveluasenteen ja toimintakulttuurin uudistamisen.

Tavoitteeseen voidaan päästä satsaamalla henkilöstön osaamiseen, johtamiseen ja henkilöstön hyvinvointiin. Vastuu työn onnistumisesta on niin työntekijöillä kuin esimiehillä.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet