Toimitukselta

TUUMITTUA: Kiitos kauniista sanoista

Hämmästyin, hämmennyin ja lähestulkoon mykistyin. Oli tavallinen perjantainen iltapäivä kaupan kassajonossa.

– Voi, miten teillä on kiva takki, tosi ihanan värinen, nuori nainen sanoi minulle.

Vaikka en helposti jää sanattomaksi, nyt niin kuitenkin kävi. Toki kiitin häntä, mutta kun pakkailimme ostoksiamme vieretysten, en saanut sanottua sitä oleellisinta; sitä, miten iso merkitys hänen sanoillaan oli minulle. En saanut vastattua hyvään hyvällä. En siksi, että nielin kyyneliä. Tuolla viikolla oli tuullut tavallista kylmemmin niskaan ja vieraan ihmisen ystävällisyys kosketti erityisesti.

Ei se herkistänyt, että hän kehui mielestäni jo nuhruiseksi kulunutta kevättakkiani, vaan se, että hän halusi sanoa jotain ystävällistä juuri minulle.

Vilpitön halu ilahduttaa vierasta ihmistä on valitettavan vierasta meille synkän maan tavan tallaajille, kassajonossa mököttäjille, tervehdyksiin murahtelijoille ja kiitoksiin ynähtelijöille. Ja vierasta on ystävällisyyden vastaanottaminenkin.

Kertoohan sekin jotain, että ystävälliset sanat itkettävät toisinaan ilkeyttäkin enemmän.

Voisiko tähän harjaantua? Olisiko niin, että jos jakaisimme ystävällisiä sanoja enemmän ja myös tuntemattomille, osaisimme myös ottaa ne vastaan iloiten?

Ystävällisyys ja ilahduttaminen ovat terveysvaikutteisia ja siksikin perusteltuja. Duodecimin julkaisemassa Koulun terveyskirjastossa sanotaan, että ystävällinen toiminta vaikuttaa monipuolisesti ihmisen psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Toisen halaaminen, unohtuneen tavaran palauttaminen, tunteissa mukana eläminen tai rohkaisevien sanojen kirjoittaminen toiselle on käyttäytymistä, joka on aivoille palkitsevaa.

Tämä selittää sen, miksi rahan antaminen hyväntekeväisyyteen nostaa omaa onnellisuutta enemmän kuin sen käyttäminen omiin tarpeisiin. Terveyskirjaston mukaan ystävälliset hymyt, sanat ja kosketus tuovat vahvan kokemuksen elämän merkityksestä jokaisessa päivässä. Juuri niin kävi tuona perjantaina.

Maria Aittoniemi

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet