Toimitukselta

TUUMITTUA: Aika hopeoi muistot

Suomen Vihdin ja Neuvosto-Viron Otepään välisten ystävyyskuntasuhteiden allekirjoittamisesta on 30 vuotta. Sopimus uusittiin viime viikolla.

Ystävyyskuntasuhteet luotiin jännittävässä ilmapiirissä. Vuonna 1985 korkeaan pestiinsä valittu Mihail Sergejevitš Gorbatšov oli Neuvostoliiton kommunistisen puolueen viimeinen pääsihteeri.

Sitä ei kuitenkaan tiedetty maaliskuussa 1989 kun suuri vihtiläinen viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden delegaatiomme matkasi Viroon silloin ääriharvinaisia ystävyyssuhteita allekirjoittamaan.

Neuvottelut sujuivat itänaapurista tutuksi tulleen muodollisuuden ja monenlaisen pidättyvyyden ja jäykkyyden ilmapiirissä. Vihtiläisten tulkki Samuli Nissi ja idean isä Valve Valolahti olivat neuvotteluissa loistavia ystävyyden siltojen rakentaja.

Lopulta nimet olivat papereissa ja juhlinta saattoi alkaa. Toki Vihdin delegaatio tutustui virallisena ohjelmana muun muassa paikallisen Kaubamajan tarjontaan ja kolhoosin toimintaan naapuripitäjässä.

Paluumatka kohti Tallinnaa alkoi aikataulun mukaisesti. Unkarilaisvalmisteisen Ikarus-bussin kyydissä matka soljui rennosti aina tuulimyllylle saakka Adavereen.

Siellä nautittiin useamman ruokalajin lounas. Hoputus ei auttanut, loppumatkalle kohti Tallinnaa seurueemme pääsi lähtemään auttamattomasti myöhässä. Ikarus alkoi savuttaa.

Ei auttanut kotiinpääsyä vaikka kansanedustaja Päivi Varpasuo iski Tallinnan tullissa tuimien rajavartioiden tapahtumia seuratessa passiaan pöytään ja vaati laivaa takaisin satamaan. Laivavuoroja oli vain muutama viikossa.

Ryhmämme viisumit vanhentuivat. Seuraavan yön aikana ne oli neuvoteltava uusiksi ja samalla oli saatava Intouristilta vuokratuksi bussi ja pari kuljettajaa. Kolehtiraha puhui.

Läksimme kiertämään Suomenlahtea. Kuskit vaihtoivat paikkaa vauhdissa.

Puhelimitse Moskovan kautta saimme toimitetuksi kunnanjohtajan sihteerille viestin myöhästymisestä. Jännitys laukesi kun suomalainen bussi odotti meitä Viipurissa ja pääsimme lopputaipaleelle. Olimme Vihdissä varhain tiistaiaamuna. Valtuustossa oli edellisenä iltana tehty suuria päätöksiä.

Hieno reissu – aika vissiin hopeoi muistot.

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet