Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Äänestäminen vaatii paljon valmisteluja

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona 3.4. ja varsinainen vaalipäivä on kahden ja puolen viikon kuluttua 14.4. Vaalit ovat siis jo kutkuttavan lähellä.

Vaalien järjestäminen on laajassa Vihdissä aina iso projekti, sillä ennakkoäänestyspaikkoja on viisi, laitosäänestyspaikkoja on kymmenen ja varsinaisena vaalipäivänä Vihdissä on kymmenen äänestysaluetta. Äänestyspaikat ovat tällöin kuudessa koulurakennuksessa pitkin pitäjää.

Valppaat kansalaiset ovat Vihdissäkin vuosien varrella puuttuneet lain suomin oikeuksin muun muassa ennakkoäänestyspaikkojen soveltuvuuteen.

Fyysisesti terveet eivät aina tule ajatelleeksi kaikkia niitä vaikeuksia, joita ajattelemattomasti valittu äänestyspaikka voi aiheuttaa.

Ongelmien minimoimiseksi Invalidiliitto on laatinut kätevät tarkastuslistat. Niitä noudattamalla äänestyspaikka on varmasti kaikille esteetön.

Saattoliikenteen täytyy päästä äänestyspaikan sisäänkäynnin lähelle, kulkureitti sisäänkäynnille pitää olla opastettu, kulkureitin pitää olla luistamaton sekä riittävän loiva, ja lähellä pitää olla riittävästi riittävän leveitä ja pitkiä esteettömiä parkkipaikkoja.

Sisäänkäynnin portaan vieressä pitää olla vähintään 900 milliä leveä liuska, jonka maksimikaltevuus on tarkoin normitettu.

Muun muassa ulko-oven leveydelle, tasanteen koolle, eteisen koolle, kynnyksen korkeudelle, eteismatolle ja oven avaamiseksi tarvittavalle voimalle on tarkat normit.

Ohjeet ja normit on luotu, sillä edes pääsy äänestyspaikalle ei ole aina ollut suinkaan itsestäänselvyys.

Yksi perusvaatimus äänestyspaikalla on äänestyskoppi, jossa voi istuen täyttää äänestyslipun pöydän ääressä.

Äänestyskopissa pitää olla riittävä valaistus, ja äänestyspaikalla on oltava riittävästi istuimia, joilla äänestäjät voivat tarvittaessa levätä.

Myös vaaliavustajia on oltava riittävästi, samoin äänestyspaikalla on oltava esteetön wc.

Vihdin kunnanhallitus on oikeusasiamiehen mukaan ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin aikaisemmin vaaleissa havaittujen puutteiden johdosta. Hyvä. Siis sanoista tekoihin.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet