Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Ennakkoäänestys lupaa hyvää

Vihtiläiset olivat tiistaina päättyneessä ennakkoäänestyksessä huomattavasti aktiivisempia kuin neljä vuotta sitten, jolloin äänensä antoi ennakkoon 32,5 prosenttia äänioikeutetuista.

Nyt eduskuntavaaleissa ennakkoon äänensä antoi 36,2 prosenttia Vihdin äänioikeutetuista. Uudenmaan keskiarvo jäi runsaaseen 31 prosenttiin.

Naiset olivat Vihdissä jälleen miehiä aktiivisempia ennakkoon äänestäjiä. Naisia kävi äänestämässä tiistai-iltaan mennessä 4 306 ja miehiä 3 520.

Neljä vuotta sitten eduskuntavaaleissa äänesti Vihdin äänioikeutetuista 72 prosenttia, joka oli hivenen Uudenmaan vaalipiirin keskiarvio alhaisempi. Valtakunnan keskiarvo oli tuolloin 70,1 prosenttia.

Mikäli vihtiläisten aktiivisuus nousee myös varsinaisena vaalipäivänä sunnuntaina niin Vihdissä on hyvät mahdollisuudet kurottaa jopa 75 prosentin äänestysaktiivisuuteen.

Vihtiläiset äänestäjät ovat selkeästi heräämässä. Tämä vihtiläinen aktiivisuus tietää vain hyvää myös vihtiläisten ehdokkaiden osalta.

Useat Vihdin 12:sta ehdokkaasta ovat uurastaneet pyöreitä päiviä pitkin ja poikin vaalipiiriä. Taloudelliset panoksetkin ovat olleen osin suuria.

Vaalityössä ehdokkaat ovat turvautuneet valtaosaltaan perinteiseen hyväksi koettuun menetelmään eli äänestäjien kohtaamiseen mitä erilaisimmissa paikoissa. Osa ehdokkaista aloitti tämän valmistautumisen jo aikoja sitten.

Perinteistä on sekin, että grillimakkaraa, hernekeittoa, kahvia, pullaa, teetä ja makeisia on jaettu vaalikojuilla valtavat määrät, pienistä ja suurista mainoslahjoista puhumattakaan.

Vaalikampanjan aikana Vihdissä vieraili ehdokkaiden vaalityötä vauhdittamassa puolen tusinaa puoluejohtajaa. Erikoista näissä vierailuissa oli se, että Vihdin kunnan virkamiesjohto kävi viemässä kunnan tervehdyksen vain osalle puolueiden puheenjohtajista.

Vaalijännitys tiivistyy – ja se purkautuu sunnuntaina klo 20, jolloin ennakkoäänien tulokset julkistetaan. Ne ovat perinteisesti antaneet vahvat suuntaviivat varsinaisen vaalipäivän äänestystuloksille.

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet