Toimitukselta

TUUMITTUA: Jätesäkillinen pa***a

Nyt taas halutaan korjata sellaista, mikä ei ole rikki. Näin yksi keskustelija totesi sosiaalisessa mediassa tästä nimenomaisesta asiasta ja oli niin oikeassa. Jätehuoltojättimme Rosk'n Roll ajaa jälleen piikkiä pois lihastaan: haja-asukkaiden lietekaivojen tyhjentämisten keskittämistä.

Jätelautakunta on julkaissut asiasta kuulutuksen, jonka taustamateriaalissa esitellään kansalaisille ruusuisia kuvia. Tarjolla on jätteen kuljetuspalveluja kattavasti ja luotettavasti sekä kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin.

Kohtuullista ei ole se, että joku virkamies pöytänsä ääressä päättää, koska lietesäiliöni on tyhjennettävä – tai jätettävä tyhjentämättä.

Materiaalissa myös painotetaan useita kertoja sanaa laki. Kuitenkin tässä nimenomaisessa tapauksessa lain mukaan jätteenkuljetus pitää olla joko kunnan järjestämää tai kiinteistön haltijan järjestämää. On siis kaksi vaihtoehtoa. Kaksi.

Asiaa valmistelevat ympäristöviranhaltijat eivät ole koskaan asuneet talossa, jossa on lietesäiliö. Oletuksia heillä toki on. Meitä haja-asukkaita pidetään lähtökohtaisesti yksinkertaisina ja hulttioina.

Kun säiliö on täynnä, se on tyhjennettävä. Ja mieluummin hieman aikaisemmin, sen tietää jokainen, jolla on umpisäiliö. Ja säiliön täyttyminen puolestaan riippuu käyttäjämäärästä, joka voi vaihdella paljonkin. Jos säiliö ei ole täynnä, on järjetöntä maksaa sen tyhjentämisestä.

Siksi ainoa toimiva järjestelmä on sellainen, jossa asukas itse tilaa tyhjennyksen. Tekstari luottokuskille, varoaikaa muutama päivä ja hän saa sovitettua useamman asiakaskäynnin samalle suunnalle.

RR:n unelmassa virkamiehet päättävät, koska säiliö tyhjennetään. He pääsevät käyttämään kalliita reittiohjelmiaan ja piirtämään reittikarttoja, käyttävät valtavasti aikaa kilpailuttamiseen ja tuhoavat siinä samalla monta pienyrittäjää.

Sitten tulee talvi. Lietesäiliöt ovat roskasäiliöitä paljon haastavammissa paikoissa. Viime talvena RR:n valitsemat jäteautot eivät päässeet roskiksille, mutta yksityiset loka-autot pääsivät samoilla teillä tyhjentämään säiliöitä.

Kun roskis jää RR:n tyypeiltä tyhjentämättä, voi asukas laittaa roskansa jätesäkkiin odottamaan seuraavaa tyhjennyskertaa. Kun lietesäiliö jää tyhjentämättä, jätesäkistä on varsin vähän apua.

Maria Aittoniemi

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet