Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Mopot karkasivat taas käsistä

Perinteinen kissa ja hiiri -leikki moponuorten ja poliisipartioiden välillä on jälleen alkanut ainakin Nummelassa. Mitään uutta tässä ei ole, sillä sama pelleily on jatkunut vuosikymmenestä toiseen.

Erityisesti Nummelanharju tarjoaa poliisipartioita härnääville mopopojille vaihtelevan pakomaaston, jonne poliisiautoilla ei ole mitään asiaa.

Monet poliisipartioita härnäävät nuoret on helppo tunnistaa, sillä he ovat peittäneet vinhaa vauhtia kulkevista mopoistaan rekisterikilven erilaisin menetelmin.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksessa yritetään nyt tarttua tähän vuosittain toistuvaan ongelmaan muun muassa aikasempaa monipuolisemmalla neuvonnalla ja kontakteilla mopoikäiseen ikäluokkaan. Keinovalikoimassa ovat edelleen vierailut kouluilla.

Mopoilijoiden yöaikainenkin rällääminen on iso ongelma monissa taajamissa vuodesta toiseen. Määrä ei tilastollisesti ole suinkaan vähenemässä, sillä rekisteröityjä mopoja on jo yli 330 000. Liikennekäytössä niistä oli vuosi sitten alle puolet.

Turvattomiksi luokiteltuja mopoautojakin pörisee liikenteessä vielä pitkään, mutta loppuvuodesta alkaen liikenteessä alkaa olla huomattavasti turvallisempia nopeusrajoitettuja oikeita autoja.

Sakottamalla pärinäongelmat eivät poistu, sillä poliisipartioilla on varsin rajoitetut mahdollisuudet liikkua maastossa. Toivottavasti neuvonnasta kouluilla on aikaisempaa suurempi hyöty liikenneturvallisuuden kehittämistyössä.

Tilanne kohenee jos jonninjoutavaan pärisyttelyyn ryhtyneet mopoilijat – toki myös vanhemmat – saadaan ymmärtämään haitat.

Nuoren ajotaito karttuu kilometrimäärän kasvaessa, mutta olisi aivan mahtavaa jos se onnistuisi ympäristöä ärsyttämässä.

Vihdin satojen ja taas satojen mopoilevien nuorten keskuudessa on aina ollut muutamia, jotka mustaavat kulloisenkin mopoilevan ikäluokan mainetta.

Kuka keksisi porkkanan, jonka avulla ongelma poistuisi – tai ainakin vähenisi niin, että kesällä ikkunat avoinna nukkuvat kansalaiset saisivat nukkua ilman häiriöitä?

VESA VALTONEN

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet