Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Vihtiä on nyt viety maailmalle

Viime aikoina Vihdissä on vieraillut ennennäkemätön joukko ulkomaalaisia merkkihenkilöitä.

Thaimaan aluehallinnon päällikkö muutama viikko sitten, Kiinan apulaismaatalousministeri viime viikolla ja EU-maiden maatalousministerit maanantaina tutustuivat vihtiläiseen osaamiseen.

Maanantainen maatalousministerien ja maatalousministeriöiden edustajien vierailu oli kaikkien aikojen mittavin, myös valmistelujen sekä turvallisuusjärjestelyjen osalta.

Vierailua isännöivät Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Vihtiläinen MTK:n valtuuskunnan puheenjohtajan Eerikki Viljanen oli syystäkin tyytyväinen vihtiläisen maa- ja metsätalousosaamisen esittelemisestä ympäri Eurooppaa.

Pikavoittoja Vihti ei näistä vierailuista kuittaa, mutta tulevaisuus on avoin.

Lähes kaikkien Euroopan maatalousministereiden vierailu kokoustapahtumaan liittyvissä maa- ja metsätalouden esittelykohteissa on eurooppalainen harvinaisuus.

Tällä kertaa se onnistui, sillä suomalaisten ja nyt erityisesti vihtiläisten viesti eurooppalaisille ministereille on selkeä: maaseudun elinkeinot ovat ratkaisu ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin.

Vierailu Vihtiin todennäköisesti havahdutti eurooppalaisia päätöksentekijöitä ymmärtämään aikaisempaa paremmin eläinten hyvinvoinnin ja terveydenhuollon ja ruokaturvallisuuden merkitystä.

Suomessahan on käytännössä kitketty pois salmonella, ja Suomi on vähiten antibiootteja tuotantoeläimille käyttäviä maita Euroopan Unionin alueella.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistutti Vihdissä EU-ministereille, että maataloutta on voitava harjoittaa kaikkialla EU:ssa.

Suomalaiset maanviljelijät ja metsänomistajat ovat hänen mielestään hiilensitojia ja haluavat olla eturintamassa sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä että siihen sopeutumisessa.

Viesti oli vahva – ja sitä todistettiin monin käytännön esimerkein.

Vesa Valtonen

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet