Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Mitä väljempää, sitä tiukempaa?

Lasten ikäluokat pienenevät. Vihdissä syntyy noin 300 lasta vuodessa, jokin aika sitten ikäluokka oli 400 lasta.

Vihdin itänaapurissa Nurmijärvellä kehitys on samantyyppinen, ikäluokan koko on laskemassa 400 lapseen, vaikka Nurmijärvellä on noin 13 000 asukasta enemmän kuin Vihdissä.

Vihdin suurten naapurikuntien vertailu on hyvin mielenkiintoista.

Kirkkonummella on noin 39 300 asukasta. Asukkaita on keskimäärin 107 neliökilometrillä, ja yli 64-vuotiaita on Kirkkonummen asukkaista 14,9 prosenttia.

Nurmijärven asukasmäärä on noin 42 700, asukkaita on 118 neliökilometrillä ja varttuneemman väestön osuus väestöstä on 15,3 prosenttia.

Laajassa Vihdin kunnassa asukkaita on noin 29 230. Asukastiheys on 56 neliökilometriä kohti, ja yli 64-vuotiaita on 17,3 prosenttia vihtiläisistä.

Vihdin länsinaapurissa Lohjalla asukasmäärä 46 300 merkitsee noin 49 asukasta neliökilometrillä. Yli 64-vuotiaiden osuus Lohjalla on tässä nelikossa ylivoimaisesti korkein, 21,6 prosenttia.

Näistä neljästä kunnasta valoisimmat näkymät ovat Nurmijärvellä, jossa asukasluku nousi viime vuonna peräti yli 500:lla.

Kaiken lisäksi Nurmijärven asukasmäärän on ennustettu nousevan noin 10 000:lla vuoteen 2040 mennessä. Ennusteen mukaan kuolleisuus ylittää syntyvyyden Nurmijärvellä vasta 2030-luvun alussa.

Muissa Kuuma-kunnissa – joihin Vihtikin kuuluu –  tämä alkaa olla arkea jo nyt.

Olisiko Nurmijärvestä otettavissa jotain mallia esimerkiksi Vihtiin? Kumpikin kunta sijaitsee loistavien liikenneyhteyksien tuntumassa pääkaupunkiseudun kehällä.

Onko päätösten tekemisen kulttuurissa, sen nopeudessa tai kustannusrakenteessa niin merkittäviä eroja, että Nurmijärvi näyttää pärjäävän huomattavasti Vihtiä paremmin?

Nyt kunnissa ovat aluillaan mittavat taloustalkoot erityisesti verotulojen vähenemisen takia. Näissä talkoissa mitataan kyky nähdä tulevaisuuteen ja uudistua.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten päätoimittaja

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet