Vesa Valtonen

TUUMITTUA: Vielä kerran – katse kadulle ja suojatielle!

Nummelan keskustassa kävelee iloinen mummeli. Samaisen Vihdintien varrella kävelee monta muutakin, seassa myös muutama koulusta polkupyörällä ilmeisesti kotiinsa matkaava nuori. Mummeli katselee ympäristöönsä valppaana. Hän nauttii kellastuvista lehdistä – raikkaasta syysilmasta.

Muut näyttävät tuijottavan puhelintaan, suorastaan ryhtivian uhalla.

Uhkarohkeimmin etenee tyttö, joka ajaa Jokaisen Polkupyöräänsä melkein ketjut punaisina ilman käsiä, kuulokkeet korvilla ja katse nauliintuneena älyttömän puhelimen ruutuun.

Kaiken lisäksi hän ajaa polkupyörällä Vihdintien varrella kevyen liikenteen väylää sillä puolella, jossa polkupyörällä ajaminen on kiellettyä.

Riipaisevaa on katsoa läheltä piti tilanteita, kun suojatielle paukataan kuulokkeet korvilla ja katse ruudussa niin, että yhtään ei huomioida ajoneuvoliikennettä.

Ollaan kuin suojatiellä oltaisiin turvassa kaikelta pahalta. Voi sitä autoilijaparkaa, joka törmää tällaiseen muista täysin piittaamattomaan liikennetoheloon, joka ei edes halua varmistaa omaa turvallisuuttaan.

Ainakin Kokkolassa on otettu käyttöön kevyen liikenteen väylille liikennemerkkejä, joissa komeilee kännykkä ruksittuna ja sen alla teksti: Pää ylös!

Moni autoilija on aivan samanlainen muista piittaamaton liikennetörppö.

Lain mukaan "kännykän ohella myöskään radio- tai televisiovastaanotinta, muuta äänen- tai kuvantoistolaitetta taikka viestintälaitetta ei saa ajon aikana käyttää siten, että laitteen käyttö voi haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä tai muuten häiritä kuljettajan keskittymistä liikenteeseen".

Häiritsevän käytön kielto koskee kaikkien ajoneuvojen kuljettajia, myös pyöräilijöitä.

Poliisi näyttää Vihdissä(kin) olevan voimaton ylivoimaisen tehtävän edessä. Tarvittaisiin melkoinen armada virkavaltaa kitkemään kansasta huonot kännykkätavat.

Lopuksi ne heijastimet. Pimeys ja vesisade houkuttelevat liikenteeseen mustiin pukeutuneita kansalaisia, ilman heijastimia.

Liikenneturvan mukaan kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta pimeällä tiellä kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä, mutta heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Herätkää!

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet