Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Paljon teoriaa, vähän villoja

Vihdin kunnan johtavat viranhaltijat ja luottamushenkilöt ovat nyt lujilla; talousasiat on pian saatava järjestykseen. Tehtävä on samanlainen – ja osalla huomattavasti vaikeampi – lukemattomissa Suomen kunnissa.

Sääliä ei nyt tarvita, sillä kaikki kunnan työntekijät ovat pyrkineet tehtäviinsä, samoin luottamushenkilöt. Kaikki he ovat pyrkineet tehtäviinsä hoitamaan yhteisiä asioita parhaalla mahdollisella tavalla.

Vallitsevassa tiukentuneen talouden tilanteessa tarvitaan suurta päättäväisyyttä ja uskallusta tehdä ratkaisuja itse.

Tilastokeskus julkisti maanantaina tässä suhteessa hyvin tärkeät ennusteet. Näihin ennusteisiin on alkuviikon aikana suhtauduttu suurella vakavuudella.

Kasvu ei olekaan itsestäänselvyys. Nyt ennustetaan, että Suomen väkiluku alkaa vähentyä jo vuonna 2031. Vain harvat alueet kasvavat. Helsingin seutu kehyskuntineen on yksi niistä.

Vihti on tuoreimmissa tilastoissa hitaan kasvun kunta. Asukkaita oli viime vuoden lopussa 29 228. Vuonna 2040 vihtiläisiä olisi runsaat 29 600.

Muutama vuosi sitten ennustettiin, että Vihdin asukasluku ylittää maagisen 30 000 asukkaan rajan pian; ei ylitä näillä näkymin 20 vuoteen.

Ikäihmisten osuus Vihdinkin väestöstä on kasvussa samaan aikaan kun syntyvyys alenee huolestuttavaan tahtiin.

Yksi tärkeä mittari pitäjän elinvoimalle on huoltosuhde, joka tarkoittaa tilastoidun työvoiman ulkopuolella olevien määrää suhteessa varsinaisen työvoiman määrään.

Maanantaina julkistetun tilaston mukaan viiden vuoden kuluttua huoltosuhde olisi Vihdissä 62,7, mutta jo 73,4 vuonna 2040.

Voimassa olevan kuntavision mukaan Vihtiä kehitetään luonnonläheisenä kasvukuntana, jossa tarjotaan asukkaille mahdollisuus aktiiviseen, hyvään ja turvattuun elämään.

Ennusteet ovat siis ennusteita. Kunnan joukkue voi päättäessään soutaa menestyksellä vastavirtaan – jos airoparit heiluvat samaan tahtiin.

 

Vesa Valtonen

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet