Toimitukselta

PÄÄKIRJOITUS: Lisää vauhtia ylämäkeen

Vihti on monessa suhteessa vedenjakajalla; syntyvyyden on ennustettu jopa romahtavan, mutta samalla on ennustettu, että ikäihmisten osuus vihtiläisistä kasvaa voimakkaasti.

Vihdin sijainti Suomen kartalla on tunnetusti varsin edullinen. Kolme valtatietä halkoo pitäjää ja merkittävin osa työikäisistä vihtiläisistä käy työssä pääkaupunkiseudulla.

Tilastokeskuksen maanantaina julkistamat ennusteet syntyvyyden alenemisesta ja väestön vanhenemisesta toivat mustia pilviä lähes kaikkialle muualle paitsi pääkaupunkiseudulle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle.

Vihdin tulevaisuus on nyt muutamien johtavien viranhaltijoiden ja keskeisten luottamushenkilöiden käsissä – kuten aina.

Vihdissä kuntasuunnittelu on perustunut jo usean kunnanjohtajan virkakaudella tilastoihin ja eri tahojen tekemiin tulevaisuuden ennusteisiin.

Toki yllätyksiä tulee vuosittain, mutta syntyvyyden aleneminen ei tullut puskista, ei myöskään ikäihmisten osuuden merkittävä kasvaminen.

Vihdin kunnanjohtaja Erkki Eerola on ottanut mallikkaasti kantaa tilanteeseen: Kuntaa pitää kehittää entistäkin enemmän, jotta Vihti pärjäisi alueellisessa kuntien välisessä kisassa.

Kisa on kovempaa kuin ulospäin näkyy. Yritysten sijoittumisesta on kova kilpailu, ja hankkeita lobataan eri tahoilla.

Menestyviä kunnan kasvun kalastajia on niissä kunnissa, joissa on ehjät ja puhtaat verkot parhailla vesillä. Tässä suhteessa Vihdin sijainti on ensiluokkainen.

Ikävät ennusteet saattavat ainakin hetkeksi lamaannuttaa kykyä tehdä päätöksiä. Ennusteet ovat kuitenkin vain ennusteita.

Ensi kuussa voi tulla toisenlaisia ennusteita, puhumattakaan sitä miten maailmanlaajuiset talouselämän aaltoliikkeet vaikuttavat Suomeen.

Nyt tarvitaan riittävästi vauhtia talouden vastamäkeen. Tämän takia Vihdin kunnan talous on tasapainotettava ilman irtopisteiden keräämistä.

Pitää luoda uusi Vihdin henki. Se onnistuu ainoastaan aidolla yhteishengellä. Jahkailun aika on ohi.

Toimitukselta

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet