Vesa Valtonen

TUUMITTUA: Kirkonkylän murskatun koulun elämä jatkuu Nummelassa

”Typeryksen panee jokainen uusi teoria hyppimään innostuksesta.”

”Silmät korvia luotettavammat todistajat.”

”Luuloviisaus on kaatumatauti.”

”Muutoksen maailmassa yksi asia on muuttumaton: taukoamaton muuttuminen.”

Siinä on neljä viisautta, joiden väitetään olevan noin vuosina 535-475 ennen ajanlaskumme alkua eläneen Herakleitoksen kynästä tai suusta.

Viisas mies, jos maallikko saa näin luonnehtia syyllistymättä vähättelyyn tai ylikehuntaan.

Vihdin Yhteiskoulussa me opimme, että Herakleitos on ensimmäinen henkilö länsimaisen filosofian historiassa, joka on luonut kokonaisen filosofisen järjestelmän.

Ei mikään ole kuitenkaan pysyvää. Saimme tämän opin rakennuksissa, joita ei enää ole. Yhteiskoulun vanhojen osien paikalle jyrätään nyt parkkipaikkaa.

Makasiinimuseo ei Kirkkojärvelle enää juurikaan näy tuoreen Campuksen takia, mutta toisaalta museorakennus näkyy nyt Nurmijärventien suuntaan yhtä hyvin kuin ennen vuotta 1958, jolloin Vihdin yhteiskoulun vanhin osa otettiin käyttöön.

Tämä maiseman ennallistaminen tuli vähän niin kuin bonuksena. Saman tien voisi ennallista Kirkonmäen vuoden 1928 asuun – pöheiköt pois!

Yhteiskoulun purkutöissä syntyi rakennusten murskaamisen tuloksena suuret määrät betoni- ja kivijakeita, joita esilajiteltiin purkutyömaalla.

Rakennuksen puuosat menivät kierrätykseen, samoin tietysti esimerkiksi metalliosat.

Betoni-, tiili- ja kiviosat jäävät kuitenkin ilmeisen pysyvästi Vihdin maaperään, Nummelaan. Tätä purkujätettä kuljetettiin pääkaupunkiseudulle jatkojalostukseen suuret määrät – ja sitten Nummelaan.

Nyt se valtava ehkä noin 5 000 tonnin maa-ainesläjä, betorociksi jalostunut, on välivarastossa Nummelassa Vanhan Sepän tien ja Pillistöntien kulmauksessa.

Loppusijoituspaikka on läheisellä peltoaukealla, jonne marraskuun aikana valmistuu valtavan palloilu- ja urheiluhalli.

Murskattu Vihdin Yhteiskoulu jatkaa elämäänsä tämän jättihallin ajoväylien ja parkkipaikan rakennekerroksina.

Ne jotka parkuvat purettujen Vihdin yhteiskoulun vanhimpien osien perään voivat siis pian tallustella entisen koulunsa päällä, jopa parkkeerata sen päällä. Hiphei.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet