Vesa Valtonen

TUUMITTUA: Umpilaiskat ja perusveltot – jääskrapa heilumaan!

Suo, kuokka ja Jussi.

Auto, jääskrapa ja Urpå.

Kaikki Jussit eivät suolla kuokan kanssa ahertaneet, eivätkä kaikki Urpåt osaa/halua varmistaa ensiluokkaista ajosuoritustaan näkyvyyden suhteen edes pikkupakkasaamuna.

Voi Herra armahda näitä liikenteen uiveloita ymmärtämään se, että oma ja erityisesti toisten turvallisuus vaatii jään ja huurteen poistotekoja.

Näitä tekoja tarvitaan kuitenkin vähän jos auto viettää kallista luppoaikaansa tallissa, katoksessa, tuulilasi peitettynä, tuulilasinlämmittimellä varustettuna tai jos auto on käyttöä edeltäviä hetkiä sähköliekassa– tai autossa on polttoainetoiminen lämmitin, päästöiltään eräänlainen ekokatastrofi.

Monet media-areenat ovat tulvillaan laiskoja, välinpitämättömiä ja loivaliikkeisiä, jotka ovat uhka itselleen ja erittäin valitettavasti muille teillä liikkuville.

Jos lähtee lasit jäässä ja huurussa liikkeelle ja mokaa niin perinnetapana on syyttää virheestään jotakuta muuta – kuten kiirettä.

Ainakaan kuluvalla viikolla tämä selitys ei lainkaan päde. Joka ikinen sai nimittäin sunnuntaiaamuna perinnelahjaksi yhden lisäunitunnin talviaikaan siirtäytymisen ansiosta.

Se aika kannattaa käyttää hyödyksi. Jos sen käyttää kahden minuutin jaksoissa autonlasien aamuputsaukseen niin tuloksena on peräti kuukauden verran kirkkaita ja turvallisia liikenneaamuja.

Ei siis tarvitse ratissa tihrustella ja arpoa ajolinjoja tai ajella korvakuulolta. Näitä neropatteja oli tämä aamuna peräti neljässä Nummelan alueen kiertoliittymässä.

Vuodesta toiseen sama juttu. Aina on joukossa ainakin yksi laho oksa.

Itse en ole täydellinen kuljettaja, en lähimainkaan. Olen mokaillut tai melkein mokaillut liikenteessä aikojen saatossa sen verran paljon, että olen oppinut ennakoimaan monenlaisia liikennetilanteita.

Jäätyneessä höyrykaapissa risteyksestä liikennevirtaan pyrkivä on kuitenkin joka ikinen kerta järkytys.

Miksi ajoneuvoissa on pakkaskelillä lasit sisäpuolelta jäässä? Vaihtoehtoja on muutama: ei osata käyttää lämmitys- ja tuuletusjärjestelmää oikein. Tai sitten autossa on jokin vika, kuten veden lirinä hyttiin.

Tai sitten vika on kuskissa ja matkustajissa, jotka eivät osaa kopistaa jalkojaan vaan antavat kaiken loskautuneen pihaliemistön kulkeutua ajoneuvoon sisälle. Voi voi.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet