Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Virheet voivat maksaa paljon

Rakennuttaja pyrkii yleensä rakennuttamaan mahdollisimman edullisesti ja siitä huolimatta laadukkaasti. Tarjouskilpailun voittanut pääurakoitsija ja aliurakoitsijat puolestaan ovat yrityksiä, joiden olemassaolon edellytys on liikevoitto.

Nämä ovat itsestäänselvyyksiä. Lopputulos ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Halvalla ei aina saa hyvää – etenkään jos rakentamisen valvonta on prosessin heikoin lenkki. Tai jos päätöksiä tekevät maallikot antavat ylivallan arkkitehdille ja rakennesuunnittelijoille.

Ongelmat saattavat muhia pitkäänkin ennen kuin karu totuus paljastuu. Osa niistä voi johtua heikosta kiinteistötekniikan ohjeistuksesta ja hallinnasta, osa suunnittelun ja rakentamisen virheistä.

Suomessa on vuosisatoja tiedetty, että mäen päälle rakennettu harjakattoinen ja riittävillä räystäillä varustettu talo kestää sukupolvelta toiselle – etenkin jos rakenteet hengittävät, alapohjan tuuletuksesta huolehditaan, samoin rakennuksen ylläpidosta.

Vihdissä näitä rakentamiseen parhaita kumpareita ei ole enää pitkään aikaan ollut vapaana. Kirkonkylässä rakennettiin kirkko parhaalle paikalle 1770-luvulla ja seurakuntatalo 40 vuotta sitten paalutusta vaatineelle rakennuspaikalle savipellolle, entiselle järvenpohjalle.

Kattorakenne suunniteltiin salitilojen kattoja lukuun ottamatta tasaiseksi. Sokkeli hyväksyttiin matalaksi ja seinärakenteet muurattiin periaatteessa hengittäviksi "tiili-villa-tiili" -menetelmällä.

Rakenteeseen ei kuitenkaan tehty tuuletusväliä. Seurakuntatalon ilmanvaihto oli valtaosaltaan perinteinen, siis painovoimainen. Kesällä saattoi olla tukalan kuuma.

Vajaat kymmenen vuotta sitten tehdyssä isossa remontissa seurakuntataloon asennettiin kauttaaltaan koneellinen ilmanvaihto.

Ylipaineiset sisätilat muutettiin alipaineisiksi. Lopulta alkoi henkilökunta oireilla. Oli kutinaa, silmät aristivat ja nenät vuotivat. Talosta tuli kelvoton.

Nyt lukemattomat veronmaksajat haluavat korjauttaa rakennuksen. Onko se mahdollista? Päätöksen siitä tekee kirkkovaltuusto asiantuntijoiden lausuntoihin nojaten.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet