Maija-Liisa Nyman

TUUMITTUA: Joulurauhaa ja kaikkea ihanaa

Pidimme lasten kanssa torstai-iltana joulupajaa. Glögi höyrysi, kynttilä lämmitti ja joululaulut soivat. Me istuimme keittiön pöydän ääressä papereiden, liiman, hamahelmien ja lahjanauhojen keskellä.

Esikoinen askarteli supersuurta korttipinoa ystävilleen. Keskimmäinen väkersi kummeilleen joulukoristetta. Kuopus viimeisteli joulukortteja päiväkodin hoitajille ja ehti myös askarrella joulukoristeen, jonka hän haluaa ripustaa oman kodin kuuseen.

Minä kaadoin glögiä mukeihin ja avustin tarpeen mukaan.

Lapset olivat rauhassa, keskittyivät tekemiseen ja olemiseen. He antoivat toisilleen askarteluideoita ja auttoivatkin jopa toisiaan. Samalla he jutustelivat lähestyvästä joulusta ja suosikkitubettajistaan ja kouluruoasta.

Ainoa joka ei ollut rauhallinen, olin minä. Mietin kaikkea tekemätöntä – kuten tätä kolumnia ja joulukuusta, jota ei ole hankittu ja johon ei siten voi minkäänlaista koristetta ripustaa, ei ostettua eikä itse tehtyä. Haikailin, että voisin siinä keittiössä ollessamme tyhjentää vaikka tiskikoneen ja laitella ruokaa seuraavaksi päiväksi. Oikeastaan voisin kyllä ihan hyvin käydä yläkerrassa laittamassa pesukoneen päälle, kun lapset kerrankin ovat noin nätisti yhdessä.

Istuin kuitenkin aloillani ja purin hammasta. Kirjoitin muutaman joulukortin ja paketoin yhden lahjan, mutta en lähtenyt kiirehtimään muualle.

Päätin, että minulla on myöhemminkin aikaa paketoida ja kirjoittaa kolumnia ja pestä pyykkiä, mutta lasten kanssa on vain tämä hetki. Kohta he käyvät iltatoimiinsa ja nukkumaan. Ja huomenna luultavasti ovat taas tukkanuottasilla. Ja suunnilleen ylihuomenna he jo muuttavatkin pois kotoa – aika tuntuu menevän niin järjetöntä vauhtia.

Keskimmäiseni otti puheeksi joulurauhan – ja minä tajusin, että sitähän on tarjolla juuri nyt. Ei tarvitse kuin hiljentyä siitä nauttimaan.

"Joulurauhasta mulle tulee mieleen glögi", kuopus sanoikin. Hän kuitenkin tarkensi, että tietää kyllä, mitä joulurauha tarkoittaa. Se tarkoittaa sitä, ettei tapella eikä riehuta ja iloitaan kaikesta joulun ihanasta: puurosta, herkuista, lahjoista, koristeista, kuusesta.

"Ja yhdessäolosta perheen kanssa ja sukulaisten tapaamisesta", lisäsi esikoinen.

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Maija-Liisa Nyman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet