Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Matkalla kohti parempaa

Kulunut vuosi on ollut Vihdissä jalusta, jolta ponnistetaan kohti parempaa tulevaisuutta.

Vihdin kunnan talousennusteen mukaan kunnan tilikauden tulos on runsaat kymmenen miljoonaa euroa alijäämäinen.

Tänä johtuu muun muassa toimintatuottojen arvioitua pienemmästä kertymästä, Perusturvakuntayhtymä Karviaisen suurista budjettiylityksistä, verotuloennusteiden heikentymisestä sekä valtionosuuspäätösten tarkistuksista.

Suurta huolta tulevaisuudesta ei kuitenkaan ole – mikäli elämä soljuu Vihdissä, ja laajemminkin, niin kuin kunnanvaltuusto on yksimielisesti taloussuunnitelmassaan ennustanut.

Kuntatalouden niukkuus on näinä aikoina kansallinen ominaispiirre; niukkuuden jakamisestahan on aiheutunut paljon hyvääkin kun on pitänyt keksiä keinoja palvelujen järjestämiseksi aikaisempaa jopa merkittävästi edullisemmin.

Itsestäänselvyyksinä pidetyt asiat kannattaa aika tiuhaan tahtiin katsella kaikilta kulmilta kriittisesti.

Yleensä on ollut suuri meteli kun esimerkiksi kansaneläkelaitos, verotoimisto, kunnantalo, pankkien konttorit ja viimeksi kirkkoherranvirasto ovat muuttaneet pois kirkonkylästä. Sittemmin verotoimiston Vihdin toimipiste lakkautettiin kokonaan.

Tällainen muutos on luontaista – ja se perustuu taloudellisten näkökulmien rinnalla nimenomaan enemmistön tarpeisiin ja säästöihin.

Perinteisellä imagolla voi olla kova hinta jos siitä pidetään kiinni näkemättä kehitystä ympärillä.

Vihdin kunnantalossa kaikki vihtiläiset eivät käy elämänsä aikana edes yhtä ainutta kertaa. Veroasiat puolestaan hoidetaan käytännössä verkossa, ja työikäisestä väestöstä kaikki eivät käy pankin konttorissa sisällä edes kerran vuodessa.

Kuluneen vuoden aikana Vihdin kirkonkylän asema Vihdin kulttuurin keskuksena on entisestään vahvistunut. Investoinnit kirkonkylän koulu-, kirjasto-, nuoriso- ja liikuntatiloihin ovat olleet roimasti yli 20 miljoonaa euroa.

Viimeisen parin valtuustokauden aikana panostukset Vihdin alueiden erilaisuuden vahvistamiseksi ovat olleet hyvin tärkeitä. Tämän takia esimerkiksi rakennusjärjestyksen perusteellinen pohdinta ja hionta oli yksi avain parempaan tulevaisuuteen.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet