Maija-Liisa Nyman

TUUMITTUA: Hei-hei, viime vuoden helpot haasteet!

Uusi vuosi. Uudet haasteet – myös uudet lukuhaasteet.

Sain vuoden 2019 Helmet-lukuhaasteen valmiiksi vuoden viimeisenä päivänä. Loppujen lopuksi viimeisiksi haastekohdiksi eivät jääneet ne alkuun vaikeimpina pitämäni. Sen sijaan viimeiset luettavat olivat kaksi listan helpointa haastekohtaa: Kirja, jonka lukeminen kuuluu mielestäsi yleissivistykseen ja Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja.

Molemmissa näissä ongelmana oli runsaudenpula.

Minulla on kotona kolme alle 18-vuotiasta lukijaa, joilta sain erinomaisia kirjasuosituksia hyvissä ajoin ennen vuoden loppumista ja haasteen umpeutumista.

Esikoinen valikoi suosituksensa sillä perusteella, mitä minä en olisi vielä lukenut ja mikä minua saattaisi kiinnostaa. Hän ehdotti esimerkiksi näytelmää Harry Potter ja kirottu lapsi, romaania Pilvilinna ja Soturikissat-sarjaan kuuluvaa Sinitähden tarina -kirjaa.

Keskimmäinen ehdotti Harry Potter -sarjaa.

Kuopus suositteli (solidaarisesti) minun kirjoittamaani lastenkirjaa ja kestosuosikkiaan Chris Haughtonin kuvakirjaa Voi sinua, Sulo!, johon hän rakastui jo taaperoikäisenä (ja joka ihan totta on loistokirja!).

Yleissivistykseen kuuluvia kirjoja keksin ihan itse. Mutta niitäkin liiaksi. Pitäisikö valita joku klassikko? Joku suomalaisuutta rakentanut merkkitapaus?

Mielessäni on pitkä lista kirjoja, joista ajattelen, että tuokin olisi syytä lukea – sitten joskus. Nämä ovat kirjoja, jotka "pitäisi" tuntea mutta jotka eivät ole kiinnostaneet niin paljon, että olisin niihin vielä tarttunut. Tunnustettakoon nyt, että en ole lukenut esimerkiksi Mika Waltarin Sinuhe Egyptiläistä tai Homeroksen Odysseiaa.

Olin kuitenkin varovainen valitsemaan tähän lukuhaasteen kohtaan kirjaa, jota en ollut lukenut aiemmin. Halusin olla varma siitä, että kirja omasta mielestänikin on ansiokas.

Vanhojen klassikoiden lisäksi harkitsin uusia kirjoja ja kevyitä kirjoja – sellaisia jotka ovat muuttaneet ajattelua tai kirjallisuuden kenttää tai joista on puhuttu ja kohistu tai joita on rakastettu ylettömästi.

Ja sitten aloin miettiä, olisiko kuitenkin paras valita joku tieto- tai oppikirja – etenkin kun kouluvuosistani on jo vierähtänyt tovi. Esimerkiksi maantiedon tuntemukseni on totisesti retuperällä, vaikka se kyllä kuuluisi yleissivistykseen.

Tämän vuoden lukuhaaste julkistettiin uudenvuodenaattona. Katsastin sen 50 haastekohtaa ja totesin tyytyväisenä, että onneksi nämä haastekohdat eivät ole helpon oloisia. Jääköhän minulla viimeiseksi haastekohdaksi tänä vuonna kohta Kirja on vanhempi kuin sinä? Valikoimaa kun on sentään monen sadan vuoden edestä.

Hyviä lukuhetkiä alkaneeseen vuoteen!

Kirjoittaja on Vihdin Uutisten toimittaja

Maija-Liisa Nyman

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet