Vesa Valtonen

PÄÄKIRJOITUS: Vihti voi kasvaa isojen imussa

Helsingin seudun liiketoiminnan kehitys oli vahvaa viime vuoden kolmannella neljänneksellä lähes kaikilla toimialoilla.

Helsingin seudun kauppakamarin torstaina julkaisemien tilastojen mukaan jalostusarvo kasvoi vahvasti teollisuudessa, rakentamisessa, informaatio- ja viestintäalalla sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnassa.

Tällä on automaattisesti vaikutuksia myös vihtiläisten talouteen, sillä alueena pääkaupunkiseutu on vihtiläisten merkittävin työllistäjä.

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Markku Lahtinen on ilahtunut kun palvelujen ja kaupan toimialojen lisäksi teollisuuden liikevaihdon kolmannen neljänneksen vahvasta kasvusta kauppasodista ja levottomasta kansainvälisestä tilanteesta huolimatta.

Helsingin seudun työllisten ja työpaikkojen määrien kehitystä kuvaavien käyrien kasvu tasaantui vuoden kolmannella neljänneksellä.

Seudun työllisten määrä oli prosentin ja työpaikkojen määrä puoli prosenttia edellisvuotta korkeammalla tasolla. Yritysten tuotantokapeikkojen kärjessä on vuodesta toiseen pula ammattityövoimasta.

Vihdissä työllisyystilanteen heilahtelut ovat olleet varsin maltillisia. Marraskuun lopussa vihtiläisiä oli työttömänä 994, vuotta aikaisemmin yksi vähemmän.

Vuoden 2017 lopussa vihtiläisiä oli työttömänä 1 114. Kahdessa vuodessa Vihdin työvoiman määrä on laskenut runsaalla 200:lla.

Helsingin seudulla valmistui lähes 18 000 asuntoa vuoden pituisella jaksolla lokakuusta 2018 syyskuuhun 2019. Määrä on suurempi kuin kertaakaan 2000-luvulla.

Asuntotuotanto Helsingin seudulla on kuitenkin kääntymässä laskuun, sillä asuntorakentamiselle myönnetyt rakennusluvat saavuttivat huippunsa vuoden 2018 alussa ja aloitukset vuoden 2019 alussa.

Seudun taloudelliselle toimeliaisuudelle ja kasvunäkymille asuntotuotannon suuri määrä on tärkeä edellytys ja kilpailutekijä. Tämä koskee luonnollisesti myös Vihtiä.

Kauppakamarin johtaja tietää, että erityisesti pienten asuntojen määrän lisäys mahdollistaa työvoiman sijoittumisen lähelle työssäkäyntialueita.

Tässä suhteessa Vihti pääsee kunnolla hehkuttamaan jopa kansallisesti kun Nummelassa järjestetään juhannuksen jälkeen pienimittakaavaisen asuntorakentamisen Kotinäyttely.

Vesa Valtonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet